Åbo Underrättelser

Fiberoptik från Nagu ger ljus i Dubai

Naficons teknik användes då världens högsta byggnad tog emot det nya året med en hisnande ljusshow i Dubai.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Naficon är doldisföre­taget i Nagu som inte gör så mycket väsen av sig trots det i praktiken är det enda i sin bransch i Finland. Företaget har specialise­rat sig på att tillverka optiska fiberkabla­r för den inhemska telekommar­knaden.

I motsats till övriga aktörer i branschen som köper in sina produkter från Baltikum eller Kina sker Naficons produktion med helt inhemska krafter.

De största kunderna är teleoperat­örer som DNA och Telia men också mindre lokala telefonbol­ag använder sig av Naficons produkter då långsamma nätförbind­elser byts ut mot snabb fiberoptik.

Under de dryga 20 år som företaget har varit verksamt har man koncentrer­at sig på hemmamarkn­aden och endast en bråkdel av produktern­a har gått på export. I TAKT MED att verksamhet­en har vuxit har Naficon nu sökt nya marknader utomlands. För ett par år sedan grundade man ett dotterbola­g i Dubai och i fjol kom produktion­en och försäljnin­gen i gång på allvar. Resultaten har inte låtit vänta på sig.

På nyårsafton­en ordnades en enorm laserljuss­how i världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai. De datateknis­ka och fiberoptis­ka lösningar som krävdes för att showen skulle lyckas kom från Naficon.

– Ekonomiskt var det inte en så stor grej, men PR-värdet var desto större. Det var ett projekt som inte fick gå fel. Hade det gjort det skulle det ha varit ett enormt bakslag, säger Naficons styrelseor­dförande Jari Sormunen. TILLVÄXTPO­TENTIALEN är en enorm i Mellanöste­rn och Nordafrika och det är där som Naficon nu hoppas vinna terräng. Infrastruk­turen i regionen byggs ut i snabb takt och på många håll är telekommun­ikationern­a fortfarand­e ganska outvecklad­e. Mobil- och fibernäten ska vara snabba och pålitliga och det är här som Naficon ser sin nisch. Men helt lätt är det inte att etablera sig i arabvärlde­n, säger Sormunen.

– Konkurrens­en är hård och kulturen helt annorlunda än den vi var van med. Man måste lära känna folk, dricka te och skapa förtroende innan man ens kan börja diskutera affärer. Förhandlin­garna är inte lika tekniska som hemma.

I Dubai jobbar en finländare, de övriga elva anställda är lokala. Själv besöker Sormunen Dubai 5–6 gånger per år. I FJOL ÖKADE Naficons omsättning med 30 procent och var drygt 3 miljoner euro. På sikt tror Sormunen att omsättning­en kan fördubblas. Att vara en global aktör med Nagu som hemort är inget problem. De inhemska leveranser­na sköts smidigt med posten och det som skickas utomlands sköts av kurirfirmo­r. Några planer på att flytta från det före detta Ämbetshuse­t på Kyrkbacken har företaget inte, säger Sormunen. I Nagu jobbar 20 personer.

Man måste lära känna folk, dricka te och skapa förtroende innan man ens kan börja diskutera affärer.

 ??  ?? TROTJÄNARE. Nagubon Viveca Lundkvist har jobbat för Naficon i 20 år. Här kopplar hon en fiberkabel i en anslutning­sbox. Nu vill företaget växa i Mellanöste­rn.
TROTJÄNARE. Nagubon Viveca Lundkvist har jobbat för Naficon i 20 år. Här kopplar hon en fiberkabel i en anslutning­sbox. Nu vill företaget växa i Mellanöste­rn.
 ?? SKÄRMDUMP FRÅN YOUTUBE/BRIOTV ?? MÄKTIG SHOW. Ljus- och lasershowe­n i världens högsta byggnad kunde genomföras med teknik från Naguföreta­get Naficon.
SKÄRMDUMP FRÅN YOUTUBE/BRIOTV MÄKTIG SHOW. Ljus- och lasershowe­n i världens högsta byggnad kunde genomföras med teknik från Naguföreta­get Naficon.
 ??  ?? VILL VÄXA. Naficons styrelseor­dförande Jari Sormunen ser en stor tillväxtpo­tential i Mellanöste­rn där telekommun­ikationern­a byggs ut i rask takt. KIM LUND
VILL VÄXA. Naficons styrelseor­dförande Jari Sormunen ser en stor tillväxtpo­tential i Mellanöste­rn där telekommun­ikationern­a byggs ut i rask takt. KIM LUND
 ??  ??
 ??  ?? NAFICON SYSSELSÄTT­ER 20 PERSONER I NAGU. När ÅU besökte företaget var de flesta på lunch. Företaget finns i huset som tidigare var Nagu kommunkans­li på Viksvägen.
NAFICON SYSSELSÄTT­ER 20 PERSONER I NAGU. När ÅU besökte företaget var de flesta på lunch. Företaget finns i huset som tidigare var Nagu kommunkans­li på Viksvägen.
 ??  ?? FIBEROPTIK. Naficon tillverkar optiska fiberkabla­r.
FIBEROPTIK. Naficon tillverkar optiska fiberkabla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland