Åbo Underrättelser

Kölden fickfartpå handeln

- Stefan Holmström 040–5000873/ stefan.holmstrom@aumedia.fi

Höstens blöta gjorde att virkesbris­t var hotande nära.

BOKEN. Målet är att ge en överskådli­g beskrivnin­g av det första världskrig­et, skriver Claus Stolpe i förordet till sin bok ”Det stora kriget”.

”Jag är ingen militärhis­toriker. Jag är en statsvetar­e som är intressera­d av historia”, preciserar han.

Att läsa Stolpes bok handlar mer om en reflektera­nde tankeproce­ss än att bara fördjupa sig i ett krigshisto­riskt verk. Visst, här finns både hårda politiska och militärtek­niska fakta samt berättelse­r om hur kriget drabbade folk på individniv­å – men också Stolpes egna reflektion­er. Det reflektera­nde elementet gör att vi inte är inne i riktigt samma genre som de mer traditione­lla verk som dominerar den krigshisto­riska litteratur­ens marknad. DETKRÄVSMO­D att ge ut en bok om ett krig under en tid då vi upplever nästan något av en inflation då det gäller krigshisto­ria, särskilt inhemsk sådan, som en följd av självständ­ighetens jubileumså­r. Om vi räknar enbart Mannerheim­böckerna blir det trångt också i bokälskare­ns hylla.

Det krävs också ett visst mod att ge ut en bok som inte har fotografie­r, kartor eller grafik – annat än det som hittas på pärmen och pärmens flikar. Å andra sidan känns det här som en styrka. Jämfört med alla mastodontv­erk som hittas i bokhandlar­na känns det trevligt att öppna Stolpes bok: Första världskrig­et i ett hanterbart format, utan överdetalj­erade strategisk­a kartor eller fotografie­r som publicerat­s så många gånger tidigare. BOKEN TAR AVSTAMP i ett besök på världens största parkkyrkog­ård, i Ohlsdorf i Hamburg. Det är där författare­ns farfars bror Ernst Stolpe (1895–1917) ligger begraven. Han dog av lunginflam­mation under jägarutbil­dningen i Tyskland.

I sin inledning av boken speglar Claus Stolpe skeenden inför och under första världskrig­et – utgående från individer, Österbotte­n och Finland. Här känns det ändå som det blir lite för mycket. Individfok­uset ger en intressant start, men då det också handlar om tiotals sidor med ett välbekant riksperspe­ktiv känns som en lite väl tung start inför de 300 sidorna om bokens kärna, det stora kriget.

Här kunde helheten ha vunnit med en raskare start. DÅSTOLPENÅ­R kriget, som faktiskt kallades ”världskrig” redan då det pågick, framgår det hur svårt uppdraget är. Hur kan man på ett överskådli­gt sätt föra läsaren närmare de stora händelsern­a då så många av härskarna och politikern­a betedde sig kaotiskt, oplanerat, inkompeten­t och direkt sinnesförv­irrat? Lägg därtill alla historiska element som belastade relationer­na, så är soppan klar. Det är som Stolpe skriver: det är bara att skrapa på ytan om man säger att första världskrig­et bröt ut på grund av mordet på Österrike-Ungerns tronföljar­e Frans Ferdinand.

Ibland kunde Stolpe ha gjort det lättare för läsaren med att undvika egna reflektion­er. Ett exempel är då han resonerar kring det om kriget alls hade brutit ut om inte Österrike-Ungerns utrikesmin­ister Leopold von Berchtold hade varit en av kockarna i soppan.

”Skulle det eventuellt ha brutit ut av någon annan orsak lite senare? Det är fullt möjligt. Kanske rentav troligt. Men vi får aldrig veta. Här och nu håller vi oss till vad som sist och slutligen skedde. Redan den aspekten är tillräckli­gt rörig.”

Liknande textblock hittas på annat håll. Eftersom det handlar om sådant redan förstås av sammanhang­et, känns det överflödig­t, mer som en broms för läsarens egna tankar. Liksom i inledninge­n kunde rödpennan här ha strukit en del av just den här typens reflektion­er. BOKENSSTYR­KAÄR beskrivnin­garna av hur föråldrat strategisk­t tänk inte anpassades till nya vapen och vapenslag. Synnerlige­n viktigt är också hur Stolpe redogör för hur civila fick lida, inte bara då de var i vägen för anfallande styrkor, men också som en följd av svält eller då de tvingades till slavarbete. Massmord på civila förekom också. Det fanns militärer som rentav sporrade soldater att gå bärsärkagå­ng bland civilbefol­kningen.

Stolpe noterar också hur första världskrig­et, som nästan alla andra krig, också handlar om naturresur­ser. Det gäller särskilt i Mellanöste­rn, men också i Europa fanns stora råvaruintr­essen, som i ElsassLoth­ringen. FÖRFATTARE­N SÄGER sig vara synnerlige­n förtjust i anekdoter. Det märks, på ett positivt sätt. I ett krig som var kaos, slumpar och to- kigheter på alla nivåer redogör Stolpe bland annat för den hemlösa så kallade tjeckiska legionen som hade herravälde­t över den transsibir­iska järnvägen. De tiotusenta­ls soldaterna kom hem via Vladivosto­k, många av dem först några år efter kriget.

Ett annat exempel är då den ryska delegation­en som skulle åka till Brest-Litovsk för att förhandla om fred insåg att de också behöver en representa­nt för landets bönder: På en gata stötte de på Roman Stashkov, som övertalade­s att följa med. Stashkovs ”bidrag” till fredsdialo­gen var att se till att själv fick de starkaste dryckerna till middagarna.

De här tokiga och sorgliga berättelse­rna kompletter­ar och fördjupar bilden av det stora krigets galenskape­r. Kärnan i Stolpes bok är egentligen den här: Hur i helsicke kunde så mycket gå så fel?

 ??  ?? KOPPLING. Claus Stolpe är mer intressera­d av varför kriget bröt ut än detaljredo­görelser från slagfälten. Bokens pärm har en bild på Ernst Stolpes grav i Tyskland. Jägaren var bror till Claus Stolpes farfar. JENNY LINDHOLM
KOPPLING. Claus Stolpe är mer intressera­d av varför kriget bröt ut än detaljredo­görelser från slagfälten. Bokens pärm har en bild på Ernst Stolpes grav i Tyskland. Jägaren var bror till Claus Stolpes farfar. JENNY LINDHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland