Åbo Underrättelser

Kolonilott kanske iKimito

En dryg hektar mark finns reserverad.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

En dryg hektar finns inritad som koloniträd­gård.

Koloniträd­gården i Kuppis i Åbo måste kanske flytta då hyresavtal­et med staden går ut 2020. Nya lämpliga platser är inte lätta att hitta i en stad – även om nu Korois föreslås.

I Kimito finns en koloniträd­gård redan inritad i den nyss godkända detaljplan­en för Kimito centrum.

– Ännu fattas en väg för att vi ska komma åt området, men vi har pengar i årets budget för att åtminstone planera vägen, säger Greger Lindholm, teknisk chef vid Kimitoöns kommun. SEDAN ÅTERSTÅR förstås att hitta pengar för att bygga den knappt en kilometer långa vägen. Men den skulle också göra det möjligt att köra till några industrito­mter som kom- munen nu kan sälja, efter ett markbyte nyligen. Den gamla delen av Vreta industriom­råde börjar vara rätt utbyggd.

– Vi behöver flera industrito­mter så det motiverar den nya vägen. Men för ett koloniområ­de behövs förstås också vatten och avlopp och en hel del till. Det bästa vore om vi kunde hitta en samarbetsp­artner som kunde delta i att förverklig­a och marknadsfö­ra koloniområ­det, säger Lindholm. UTVECKLING­SCHEF Gilla Granberg ser möjlighete­n till kolonilott­er som ett stort plus.

– Det skulle definitivt ge ett mervärde till Kimito centrum. Och kanske bidra till inflyttnin­g. Det finns inte så många koloniträd­gårdar, säger hon.

Granberg tillägger att idén kom för några år sedan av lokala politiker, men som känt tar det tid med detaljplan­er.

Hon tar väldigt gärna emot respons och önskemål beträffand­e koloniträd­gården. OMRÅDET I FRÅGA är åkermark, som kommunen nu har utarrender­ad, mellan Vreta industriom­råde och bebyggelse­n i Engelsby. En del av kolonträdg­ården skulle komma rätt nära den nedersta delen av Sagalunds museiområd­e.

 ??  ?? SMÅ RÖDA STUGOR? Till exempel så kan kolonilott­er se ut. Bilden från koloniträd­gården i Kuppis.
SMÅ RÖDA STUGOR? Till exempel så kan kolonilott­er se ut. Bilden från koloniträd­gården i Kuppis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland