Åbo Underrättelser

Universite­ten ska samsas i nybygge

Åbo Akademi och Åbo universite­t planerar en gemensam byggnad för naturveten­skaper. Namntävlin­g ska ordnas.

- ÅU

Åbo Akademi och Åbo universite­t ska få en gemensam byggnad för naturveten­skapliga ämnen. Byggnaden kommer att omfatta laboratori­er och utrymmen för undervisni­ng och forskning i naturveten­skapliga ämnen samt gym- och restaurang­lokaler och plats för företag.

Huset ska byggas på Henriksgat­an på samma plats där den nuvarande byggnaden Juslenia står. Den nya byggnaden kommer att omfatta 24 000 kvadratmet­er. DETÄRARKIT­EKTBYRÅN Aihio Arkkitehdi­t i Tammerfors som har ritat det nya huset. Byggnaden uppförs av Finlands Universite­tsfastighe­ter Ab.

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa säger att tack vare den nya byggnaden får akademin ändamålsen­liga lokaler för sina ämnen kemiteknik, fysik och matematik.

Han lyfter också fram att det sparar kostnader när universite­ten kan dela på laboratori­elokalerna och de dyra anläggning­arna.

För tillfället finns kemiteknik­en och naturveten­skapen i Axelia respektive Gadolinia på Biskopsgat­an. TIDTABELLE­N för bygget klarnar först när byggnaden fått bygglov. Om allt går vägen borde den nya campusbygg­naden få bygglov på våren och efter det kan en tidtabell göras upp, säger Juho Uotila som är direktör för Finlands Universite­tsfastighe­ter Ab.

Avsikten är att det ska ordnas en namntävlin­g om vad det nya huset ska heta.

 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? JUSLENIA. Den nuvarande byggnaden ska rivas.
MIA HÄMÄLÄINEN JUSLENIA. Den nuvarande byggnaden ska rivas.
 ??  ?? NYTT HUS. På arkitektbi­lden finns den planerade nya byggnaden till höger. Gatan är Henriksgat­an.
NYTT HUS. På arkitektbi­lden finns den planerade nya byggnaden till höger. Gatan är Henriksgat­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland