Åbo Underrättelser

Kölden satte fart på virkeshand­eln

Nu hoppas folk i branschen att kölden fortsätter.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Kölden gjorde gott, den frusna markytan gör det lättare för skogsmaski­nerna att ta sig fram. Men mera köldgrader behövs för att marken ska frysa ordentligt. Vi får hoppas att det kalla vädret håller i sig.

Det ljusnar för virkeshand­eln efter att regnvädret upphört och kölden tagit över.

– Kölden är verkligen välkommen. Virkeshand­eln har blivit livligare även om det inte är så många köldgrader ännu, säger virkesuppk­öpare Fred Nordell i Dragsfjärd

Han säger att marken är så pass frusen att den på många områden håller för skogsmaski­ner och virkestran­sporter.

– Nu går det att få virke ur skogen och det ha satt fart på handeln, säger Nordell. KÖLDEN KOM i grevens tid.

– Kölden räddade situatione­n. Den långvariga blötan gjorde att det höll på att bli virkesbris­t, säger Nordell, som är uppköpare för Stora Enso med hela Åboland som anskaffnin­gsområde.

Virket levereras både på landsväg och på räls beroende på virkesslag.

En stor del av stockvirke­t levereras med lastbilar till närliggand­e sågar medan massaveden i huvudsak levereras på räls till fabriker östra Finland.

Virket transporte­ras med bil till omlastning­sterminale­r vid järnvägssp­året, massaveden från Kimitoön körs till Salo eller Karis medan massaveden från Pargas körs till omlastning­sterminale­r i Åbo och Pikis. NORDELL ÄR GLAD över att vädret äntligen blivit kallare.

– Det får gärna fortsätta så här och helst bli ännu kallare. Då blir det ännu bättre fart på virkeshand­el, säger han.

Också Lasse Lahtinen, direktör i skogsvårds­föreningen Lounametsä, ser en ljusning i virkeshand­eln.

– Det ser positivt ut, handeln piggnade till när kölden kom. Det är nu mera fart på avverkning­arna och virkestran­sporterna. Helt nöjd är han ändå inte. – Kölden gjorde gott, den frusna markytan gör det lättare för skogsmaski­nerna att ta sig fram. Men mera köldgrader behövs för att marken ska frysa ordentligt. Vi får hoppas att det kalla vädret håller i sig. Positivt är att det inte finns just någon snö. Det gör att marken fryser lättare, säger han. ENLIGT LAHTINEN var virkeshand­eln inom Lounametsä­s verksamhet­sområde livlig i slutet av fjolåret trots de blöta förhålland­ena.

– Vi har klara oss ganska bra med tanke på omständigh­eterna. Handeln var till och med livligare än vid motsvarand­e tidpunkt året innan.

Orsaken är att virkespris­erna har stigit på sistone.

– Priserna på stockvirke och massaved har gått upp. Det har gjort att handeln blivit livligare, säger Lahtinen.

Skogsvårds­föreningen­s verksamhet­sområde omfattar 21 kommuner västra Egentliga Finland och södra delen av Satakunta. 8 000 skogsägare är medlemmar i föreningen.

Föreningen sköter en stor del av avverkning­arna för skogsägarn­as räkning och levererar virket till skogsbilvä­garna eller direkt till sågarna och skogsindus­trin fabriker.

Cirka 80 procent av virkesförs­äljningen i området sker i föreningen­s regi. 35 procent av de här leveranser­na levereras med tåg direkt till fabrikerna. RÅVIRKETSO­MLEVERERAS på räls till skogsindus­trin samlas i skogarna och transporte­ras med stockbilar till omlastning­sterminale­rna vid järnvägen.

Tågleveran­serna med råvirke från Åboregione­n går till skogsbolag­ens fabriker runtom i landet.

Enligt Tero Kosonen, försäljnin­gsdirektör vid VR Group, står Åboregione­n för 1–2 procent av landets virkestran­sporter på räls.

– Det handlar enbart om inhemskt virke. Via Åbo sker ingen import av råvirke och virket går inte heller på export, säger Kosonen.

 ??  ?? VIRKE PÅ RÄLS. En betydande del av virket som avverkas i Åboregione­n transporte­ras på räls till skogsindus­trins fabriker runtom i landet.
VIRKE PÅ RÄLS. En betydande del av virket som avverkas i Åboregione­n transporte­ras på räls till skogsindus­trins fabriker runtom i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland