Åbo Underrättelser

Inte brist på intresse för tvåspråkig nödcentral­sutbildnin­g

TS (5.1) skrev att intresset för utbildning­en var svalt. En dryg vecka senare finns sex gånger fler sökande än platser.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Nödcentral­sverket är oroade över att allt färre på nödcentral­erna behärskar svenska, vilket bland annat beror på pensioneri­ngar.

På grund av det inleds en tvåspråkig nödcentral­soperatörs­utbildning i Vasa i augusti. Det är första gången man håller en utbildning med krav på kunskaper i båda inhemska språken. MEN I TIDNINGEN Turun Sanomat (5.1) kunde man läsa att intresset för utbildning­en vid just den tidpunkten var svalt. Då hade 36 sökt till utbildning­en. Det räcker till för att fylla de 16 studieplat­serna, men det genomsnitt­liga antalet sökande brukar vara kring 150.

När ÅU ringer upp räddningsi­nstitutet, som ansvarar för utbildning­en, finns det ingen oro över låga an- sökningssi­ffror. Nu, sex dagar senare och med över en vecka kvar tills ansöknings­tiden går ut har antalet sökande ökat till 93.

– Vi litar på att vi når vårt mål på 150 ansökninga­r. I den här takten kan vi till och med överskrida den siffran. Det är för tidigt att säga om det beror på marknadsfö­ringen, men om antalet går över 150 kan man nog dra den slutsatsen, menar studiesekr­eterare Pirjo Paldanius. RÄDDNINGSI­NSTITUTET har marknadsfö­rt den tvåspråkig­a utbildning­en på sociala medier och radiokana- ler i januari. För ansökan krävs en gymnasie- eller yrkesskole­examen. Urvalet görs genom skriftliga, datateknis­ka och psykologis­ka tester.

–Om 100–150 söker har vi en god grund för att göra en gallring, säger Kai Paldanius på nödcentral­en i Vasa.

Utbildning­en tar 1,5 år, och har tidigare endast getts i Kuopio på finska. Ansöknings­tiden går ut 19 januari.

 ??  ?? 112. Nödnumret kan ringas om man är i behov av ambulans, bevittnar en olycka eller upptäcker ett brott.
112. Nödnumret kan ringas om man är i behov av ambulans, bevittnar en olycka eller upptäcker ett brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland