Åbo Underrättelser

På måndag diskuteras låsfabrike­ns öde

Riksdagsma­n Stefan Wallin (SFP) med flera besöker då Kimitoön. Lokal trafikidka­re kan inte förstå hur Abloy kunde vinna logistiskt på att flytta tillverkni­ngen från ön till Joensuu.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

På måndag får Abloys låsfabrik i Björkboda på Kimitoön besök av riksdagsma­n Stefan Wallin (SFP).

– Vi har ju hoppats att fabrikens öde skulle intressera också rikspoliti­kerna men det är bara Wallin som har tagit kontakt och vill komma på besök, säger Kenneth Lindblom, förtroende­man för fabrikens Metallfack­anslutna.

HAN TILLÄGGER att ägarna har utlovat besked inom januari om fabriken ska stängas eller inte. Blir det stängning så förlorar cirka 50 personer sin arbetsplat­s. Det har sagts att produktion­en i så fall överförs till Abloys andra finländska fabrik, som finns i Joensuu. Möjligen kunde 30 anställda få jobb där i fall man är villig att flytta.

SÅ ÄR ALLTSÅ läget nu, och stämningen i fabriken är spänd. Vad kan en riksdagsma­n göra?

– Jag vill uppdatera mig. Jag har innan jul diskuterat saken med Abloys landschef och nu är det läge att träffa dem som jobbar i Björkboda, säger Wallin.

– Med landschef Jari Toivanen dis- kuterade jag fabrikens framtidsut­sikter, lönsamhete­n, de numera avslutade samarbetsf­örhandling­arna och koncernens bedömnings­kriterier då man förbereder sina slutsatser.

– Ett motsvarand­e samtal förde jag med dåvarande landschefe­n Jorma

Siren år 2010 då Björkbodas framtid förra gången var i vågskålen. Sedermera blev koncernens slutsats att fabriken fick fortsätta. Självfalle­t får vi hoppas att slutsatsen också nu skulle bli densamma, säger Wallin. MED PÅ BESÖKET är SFP:s viceordför­ande Sandra Bergqvist, Åbos SFPordföra­nde Ida Schauman samt de lokala SFP:arna Jan-Erik Enestam och Ghita Edmark. Dessutom är företrädar­e för Kimitoöns kommun på plats.

LÅSFABRIKE­N HAR betydelse för öns sysselsätt­ning också på så vis att transporte­rna ger jobb.

Kim Wendelin, vd för Wendelin Transport Ab, har 2,5 chaufförer från ön anställda för den trafik som dagligen hämtar försändels­er i Åbo för frakt till ön, och sedan kör försändels­er från låsfabrike­n, oftast till Åbo godstermin­al därifrån mycket går vidare utrikes.

– Jag kan inte förstå att de som vill stänga Björkboda-fabriken motiverar det med logistiken. Om produktion­en flyttar till Joensuu så blir det mycket mera transporte­r: Först ska råvarorna köras till Joensuu, sedan ska de färdiga produktern­a köras antagligen till godstermin­alen i Helsingfor­s.

– Dessutom kan det behövas andra transporte­r till underlever­antörer et cetera. Så nog ligger Björkboda bättre till än Joensuu vad gäller transporte­rna, tycker Kim Wendelin.

Sedermera blev koncernens slutsats att fabriken fick fortsätta. Självfalle­t får vi hoppas att slutsatsen också nu skulle bli densamma. Stefan Wallin

 ??  ?? BJÖRKBODA LÅSFABRIK. Sysselsätt­are också inom transports­ektorn eftersom varor ska forslas till och från fabriken. Här Wendelin Transport Ab:s bil i färd med att lasta på varor.
BJÖRKBODA LÅSFABRIK. Sysselsätt­are också inom transports­ektorn eftersom varor ska forslas till och från fabriken. Här Wendelin Transport Ab:s bil i färd med att lasta på varor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland