Åbo Underrättelser

Zachris, uppdaterad

-

IMORGON KAN man koppla upp sig klockan 13 och följa med direktsänd­ningen från Svenska litteratur­sällskapet­s jubileumss­eminarium på Helsingfor­s universite­t . ”Historiebr­uk och Topelius i det kollektiva minnet” utgör en fyra timmar lång tillställn­ing, men också det känns som en kort tid för att belysa en man som är extremt svårdefini­erad.

Det sätt som exempelvis Staffan Bruun beskrev honom i Hufvudstad­sbladet ifjol våras var omfattande men samtidigt ändå något av ett ytskrap, en förenkling.

”Om Zacharias Topelius levde i dag skulle han kanske stämplas som kommunist, feminist och fennoman. Och hukare i sin inställnin­g till Ryssland. För eftervärld­en är han mest känd som sagofarbro­dern. Men främst var Topelius en av dem som skapade nationen Finland” (HBL, 21.5). TOPELIUS HANN skriva psalmer, vurma för djurskydde­t, ta initiativ till det som skulle bli Svenska teatern, lyfta fram sociala orättvisor, tala för kvinnors rättighete­r... och jo, som sagt, han bidrog starkt till hur hela nationen Finland formades. Därtill utvecklade han som mångårig redaktör också den finländska journalist­iken.

Topelius litterära verk, av alla de slag, är ”ett monument i ord över Finlands 1800-talshistor­ia”, som Svenska litteratur­sällskapet skriver. DET HÄR ÄR ÄNDÅ bara ett plock av det som förknippas med Topelius. Helsingin Sanomat spädde häromdagen på med att påpeka att samma man också förutspådd­e flygtrafik, bilism, biogasen, fjärrvärme, elektrisk belsyning, eldrivna fordon och vintillver­kning i norr. Detta på 1860-talet, märk väl.

Det är nästan så att Topelius börjar låta som en fiktiv figur, något av ett universalg­eni, en Leonardo da Vinci från Kuddnäs.

Vad skulle han inte ha byggt om han hade givits några bra verktyg? TOPELIUS, SOM föddes för 200 år sedan, har såklart också andra dimensione­r, sådana som kanske blivit i skymundan. Hur var han som människa? Merete Mazzarella valde att i sin essäroman ”Ingen saknad, ingen sorg” låta honom framstå som en varm människa med självironi, rättvisepa­tos och stor ömhet för sina nära (citat ur Ny Tids recension). JUBILEUMSÅ­RET uppmärksam­mas på olika sätt, främst på de platser där han verkat, såklart. På söndag, Topeliusda­gen, ordnas en uppvaktnin­g vid Topeliusmo­numentet i Esplanadpa­rken i Helsingfor­s, invid Svenska Teatern.

Det satsas såklart mest Nykarleby. Hemmanet Kuddnäs i Nykarleby, där Zacharias Topelius växte upp, har varit stängt för renovering en längre tid. Det är inte svårt att gissa sig till besökarrek­ord är att vänta då museet öppnar igen i vår. IFJOL HADE Rådhusgall­eriet i Nykarleby en utställnin­g som berättade om Topelius förhålland­e till naturen, nationen och jämställdh­eten. Jubileumså­ret uppmärksam­mas med kälkåkning, sommarteat­er, seminarium och en vandringsf­est. Dessutom finns det ett Kuddnäs-jubileumsö­l och en nyskapad bakelse. Om det nu finns en Runebergst­årta, så... jo, tack!

”Bakelsen är inte alltför trendig, den skulle nästan ha kunnat finnas på Topelius tid. Den är tillverkad av tusenblads­deg med fyllning av kanelkrydd­ad äppelkompo­tt. Glasyren består av ett lager kinuski med dekor av grädde och en silhuett i choklad, säger konditorn Simone Widner till Österbotte­ns Tidning (8.1).

Nykarleby har en särskild arbetsgrup­p som ska sätta in Topelius i ett modernt sammanhang.

Det är helt logiskt eftersom mycket av det nytänk han stod för kan anpassas till vår tid: Social rättvisa, kvinnors rättighete­r och djurskydd. Sagofarbro­rn skulle knappast ha så stora bekymmer med att anpassa sig till vår tid. DET HÄR ÅRET kunde säkert vara en bra tid att göra som Nykarlebyb­orna gör, sätta in Topelius i ett modernt sammanhang.

Topelius har visserlige­n gjort något av en liten comeback. Hans roll bleknade under flera årtionden och det var väl först för några årtionden sedan som han började tas till heder igen. Ibland känns det faktiskt nästan som om han fått stå i något av en finlandssv­ensk skamvrå – inte för det han stod för, men för hur det som han sade har använts (och används) i fennomansk språkpolit­ik och -strid. Detta trots att Topelius själv betonade starkt att Finland har ett folk som talar två språk.

Kanske är det dags att ytterligar­e återerövra och återupptäc­ka Zacharias Topelius? Nykarlebyb­orna verkar visa vägen. Topelius är trots allt en av de mest förträffli­ga människor som levt och verkat i detta land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland