Åbo Underrättelser

Sportåret 2018

-

Skjutsa till fotbollsha­llar. Tvätta träningskl­äder. Betala månadsavgi­fter. Fylla pumptermos­ar med kaffe, sälja kaffe från pumptermos­ar, köpa kaffe från pumptermos­ar.

Baka mockarutor, sälja mockarutor, köpa mockarutor.

Läsa mejl, följa lagkalendr­ar,.anmäla, anteckna, sköta familjekal­ender.

Skicka oändligt antal meddelande­n för att komma överens om samskjutsa­r.

Stå oändligt antal timmar vid plankanter­na.

Lida med den som sitter på bänken. Glädja sig med den som blir inbytt från bänken. Stöda, trösta, lyssna, uppmuntra. Orka, orka, orka. DET SÄGS ATT Sportåret 2018 ska innehålla olympiska spel och världsmäst­erskap.

För tiotusenta­ls finländare handlar Sportåret 2018 snarare om vecka efter vecka av roliga, slitande, rutinmässi­ga vardagsträ­ningar.

Eller om rutinmässi­g markservic­e och ett slitsamt öppnande av plånboken. DET KAN DIVERSE FÖRBUND och ministerie­r gärna komma ihåg.

Öppna hellre plånboken då det gäller vardagsidr­otten för hundratuse­ntals juniorer och motionärer runt om i landet, istället för att betala för glitter och glamour, elitturist­er till olympiska spel eller hundratals administra­törer i grenförbun­d, centralför­bund eller i olympiska kommittéer.

Grovjobbet görs bland gräsrötter­na ute i föreningar­na.

Av dem som orkar träna, vecka efter vecka. Av dem som – oftast oavlönat – orkar agera tränare och funktionär­er, vecka efter vecka. Av föräldrarn­a, som orkar stöda och betala. SEGRAR VINNS INTE enbart i OS eller VM.

De vinns varje vecka. Runtom i landet: i hallar och i träningssa­lar, i bassänger och i ishockeyri­nkar.

De vinns varje gång en knatte lyckas och får en uppmuntran­de klapp på axeln.

Varje gång det blir kramkalas efter ett mål i träningsma­tchen.

Varje gång samhörighe­ten ökar då huttrande föräldrar tillsamman­s säljer kaffe vid en mörk och kall plankant. Då vinner Finland guld. Guld av det slag som sätter djupare spår i berättelse­n om vårt land än VMsegern 1995, OS-guldet 1972 eller Paavo Nurmis samlade bravader.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland