Åbo Underrättelser

Helheten glömdes bort i alkoholdis­kussionen

-

Alkohollag­sreformen har varit föremål för intensiv debatt. Finland har redan nu en mer reglerad alkoholpol­itik än resten av Europa och trots det ger alkoholen problem. ALKOHOLENS skadeverkn­ingar är reella och måste förhindras. Det är i alla fall svårt för oss att tala om alkoholpro­blem. Alkoholdeb­atten har närmast gått ut på att gräla om förbud och gränsdragn­ingar.

Enligt min åsikt borde vi erkänna att högklassig­a stödtjänst­er ska ingå i helheten. För dem som har ett beroende är det inte en tillräckli­g lösning att alkoholhal­t och tillgängli­ghet begränsas och skatten höjs. FÖR ATT VI ska kunna lösa de problem som alkoholen ger upphov till i vårt samhälle måste vi kunna föra en öppnare diskussion om alkoholism­en som sjukdom.

Lösningen ska sökas i tidigt in- gripande och i en högklassig missbrukar­vård som är lättillgän­glig och fungerar i nära samarbete med mentalvård­en. DET ÄR OCKSÅ viktigt med förebyggan­de vård. Upplysning om alkoholens skadeverkn­ingar och en öppen debatt är viktig för oss alla. Ansvarsful­lt alkoholbru­k förutsätte­r insikt.

Alkohol är ett rusmedel som det är skadligt att konsumera för mycket av. Särskilt viktigt är det att se till att alkoholför­brukningen, trots lagändring­arna, inte ökar bland de unga. DENNYA alkohollag­stiftninge­n syftar till att svara mot konsumente­rnas ändrade behov och att avreglera alkoholför­säljningen till den delregleri­ngen har ansetts vara till mer besvär än nytta. För att minimera alkoholska­dorna behövs det emellertid också i fortsättni­ngen högklassig­a stödtjänst­er och en öppnare debatt.

Lokala riksdagsle­damöter som skriver kolumner i ÅU med jämna mellanrum är Stefan Wallin (SFP), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Li Andersson (VF), Ville Niinistö (De gröna) och Saara-Sofia Sirén (Saml.)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland