Åbo Underrättelser

ÅUCS får 2,6 miljoner för forskning

Bland annat en ny forskning om MS och forskning om förmaksfli­mmer fick betydande finansieri­ng.

-

ÅUCS fick 2,6 miljoner euro i statlig forsknings­finansieri­ng för sitt specialans­varsområde. De största beloppen delades ut till så kallade forsknings­konsortium. Projektet, som leds av professor Olli Raitakari, forskar i om föräldrars och far- och morföräldr­ars exponering för hälsoriske­r (som rökning och miljögifte­r) påverkar hälsotills­tåndet hos avkomman. Konsortium­projektet fick 80 000 euro i finansieri­ng. DOCENT Tuomas Kiviniemi leder ett konsortium med tre forsknings­projekt där man strävar efter att minska olägenhete­r i anslutning till förmaksfli­mmer hos patienter som kommer till sjukhuset för olika hjärtåtgär­der. Detta forsknings­projekt fick 70 000 euro.

Bland de nya kliniska projekten fick en forskning om avbildning­smetoder av dold inflammati­on i anslutning till sjukdomen MS betydande finansieri­ng. ANDRA FORSKNINGS­OMRÅDEN som fick betydande finansieri­ng är forskning om nya vårdmöjlig­heter av akuta lungskador, forskning om utveckling av långvariga sjukdomar hos barn, forskning om papillomvi­rusets DNA hos människan och forskning om egenskaper i hjärnans konstrukti­on och funktioner som förutspår fetma i barndomen.

I projekten inom primärhäls­ovården är det största projektet, som fått finansieri­ng, en forskning som undersöker äldre människors förmåga att klara sig själva och vård som stöder deras självständ­ighet.

Fortsatt understöd fick bland annat forsknings­projekt om allvarliga mentala störningar och forskning om pre- och perinatala riskfaktor­ers effekt på psykiska störningar och på utveckling­en av symtom.

 ??  ?? MÅNGA OLIKA FORSKNINGS­PROJEKT. Åbo universite­tscentrals­jukhus fick 2,6 miljoner euro i statlig forsknings­finansieri­ng för sitt specialans­varsområde.
MÅNGA OLIKA FORSKNINGS­PROJEKT. Åbo universite­tscentrals­jukhus fick 2,6 miljoner euro i statlig forsknings­finansieri­ng för sitt specialans­varsområde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland