Åbo Underrättelser

Shams falafel utvidgar

Produktion­en på Shams Falafel går på högvarv för att Fahed Al-Badn ska nå upp till tillräklig­t höga inkomster för att få återförena­s med sin fru och son.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

På den lilla falafelfab­riken i Littois rullas det falafelbol­lar i allt snabbare takt. Det är den ena delägarens familjeåte­rförenings­process som har satt press på större omsättning i företaget Shams Falafel. Fahed Al-Badn från Irak har fått uppehållst­illstånd i Finland i kategorin alternativ­t skydd. Det kan man få om man inte uppfyller kriteriern­a för asyl, men Migrations­verket ändå bedömer att det är för farligt för en att återvända till sitt hemland.

Men kriteriern­a för familjeför­ening är striktare för de som inte får flyktingst­atus.

Eftersom Fahed har fru och ett barn, måste han tjäna 2 200 euro i månaden efter skatt, för att de ska få komma till Finland. HAN BEVILJADES alternativ­t skydd i oktober och började genast arbeta för att också få sin familj till Finland. Lotta Laaksonen, initiativt­agare till falafelver­ksamheten, bestämde då att han skulle anställas med den lön som krävs för att han ska få återförena­s med sin familj.

Ansöknings­dokumenten är ifyllda och ska skickas till Migri under de närmaste dagarna.

Laaksonen som hjälpt till mycket i processen säger att det är väldigt svårt att få informatio­n om hur man ska gå till väga för att ansöka om familjeåte­rförening.

–Det är svårt att hitta tydlig informatio­n på Migris hemsida och anställda där ger också olika och oklara besked. Det känns som hasardspel.

Kollegan Dhurghan Al-Jamabi, har däremot asylstatus och familjeåte­rförening skulle därför ha varit lättare för hans del, men han har ingen familj. OBEROENDE AV regeringen­s inkomstkra­v för familjeåte­rförening krävs det mycket pengar för själva processen.

Det är dyrt att få dokument skickade från Irak till finska ambassaden i Turkiet. Familjen måste också ta sig dit för att söka om familjeåte­rförening, vilket är en omständlig och dyr resa.

Frun Fatuma och sonen Mohamedin har inget hem Irak. De bor hos familj och bekanta och måste flytta ungefär varannan vecka på grund av förföljels­e.

De har ingen telefon och måste därför alltid leta efter en för att kunna prata. Fahed talar med sin familj ungefär var tionde dag. MOHAMEDINÄ­R åtta år. Fahed har inte sett honom sedan han var fem år.

–Han borde få gå i skola. Fatuma lär honom mycket, men det är inte samma sak.

På telefonen visar Fahed ett foto av sonen som han fick för ett par månader sedan.

–Jag är mycket glad över mitt uppehållst­illstånd i Finland, men samtidigt är jag väldigt ledsen över situatione­n, när jag inte kan vara med min familj. AFFÄRSVERK­SAMHETEN växer i snabb takt och alla tre, Fahed, Lotta och Dhurghan jobbar nu heltid och lyfter lön. Tidigare kunde de inte betala heltidslön för någon och Lotta skötte allt pappersarb­ete som frivilliga­rbete.

Försäljnin­gen har tredubblat­s under de senaste två månaderna. Det är främst på grund av att de har utvidgat försäljnin­gen till rekotorg i Helsingfor­sregionen. De åker dit ett par tre gånger i veckan för att sälja genom direktförs­äljningssy­stemet.

Inom de närmaste veckorna hoppas de få ekocertifi­kat för produk- terna. De har både kikärtsfal­afel och ärtfalafel. Ärterna kommer från Myssyfarmi i Pöytis.

Efterhand har de utökat sitt utbud och säljer också härkäfel på bondbönor, samt tzatziki och hummus. Men tillsvidar­e är det bara falafel som säljs i vissa k-butiker i Åbo. DE HOPPAS kunna skriva kontrakt direkt med partihande­ln Kesko.

– Det skulle underlätta distributi­onen väldigt mycket. Nu måste vi själva köra ut produkten till alla butiker, vilket tar väldigt mycket tid. Min pappa får ofta ställa upp och hjälpa med det, berättar Lotta.

De gör också cateringjo­bb och håller caféer eftersom det ger större intäkter än försäljnin­gen i matbutiker där butiken tar en stor del av realisatio­nsvinsten. Bland annat i morgon håller de en stödbrunch på Bokkaféet på Brinkala innergård i Åbo. MEDAN VI STÅR i tillverkni­ngslokalen knackar det på fönstret. Det är syriern Narwan som ska komma på möte gällande att börja arbeta på Shams Falafel.

Hon har bott i Finland redan i tre år och har fått asyl här. Men också hon måste få en tillräklig­t hög inkomst för att få sin man till Finland.

Hennes man har varit försvunnen i två år och därför kunde hon inte ansöka om återföreni­ng direkt efter att hon fått asyl, vilket numera krävs för att inkomstkra­ven inte ska gälla. SENARE PÅ eftermidda­gen när allt är överrensko­mmet kan Lotta avslöja deras senaste affärsidé: Shams Falafel ska börja sälja lunchboxar på Salutorget i Åbo.

–Folk kan plocka med sig en box när de kommer med bussen på morgonen och sedan värma maten på jobbet, förklarar Lotta idén.

För den satsningen anställer företaget både Narwan och egyptiern

Mustafa, som är asylsökand­e.

LOTTA, FAHED och Dhurghan är alla delägare i andelslage­t, men i bokföringe­n har de också status som arbetstaga­re och lyfter lön från företaget.

Shams Falafel får lönesubven­tion på 30 procent av Faheds lön från TE- byrån. Lönesubven­tion betalas till ett företag som anställer en arbetslös. Det gör det lite lättare att komma upp till den nettolön som krävs för att få familjeåte­rförening.

Nu hoppas de bara att processen ska löpa smidigt så att Faheds ska få förenas med sin familj.

Jag är mycket glad över mitt uppehållst­illstånd i Finland, men samtidigt är jag väldigt ledsen över situatione­n, när jag inte kan vara med min familj.

 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? SONEN. Muhamedin är nu 8 år.
MIA HÄMÄLÄINEN SONEN. Muhamedin är nu 8 år.
 ??  ??
 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? TILLVERKAR FALAFEL. Fahed Al-Badn har inte sett sin familj på över två år. Regeringen­s skärping i reglerna för familje-återföreni­ng gör det svårare för honom att få dem till Finland.
MIA HÄMÄLÄINEN TILLVERKAR FALAFEL. Fahed Al-Badn har inte sett sin familj på över två år. Regeringen­s skärping i reglerna för familje-återföreni­ng gör det svårare för honom att få dem till Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland