Åbo Underrättelser

Bristpå tidningsut­delare

Brist på utdelare försenar morgontidn­ingarna. Arbetskraf­tsbristen akut.

- Pia Heikkilä 040-555 4254/pia.heikkila@aumedia.fi

Morgontidn­ingar försenas på grund av brist på arbetskraf­t.

Att det går bra för ekonomin i Egentliga Finland märks hos företaget som sköter utdelninge­n av morgontidn­ingarna. Arbetskraf­ten räcker inte till. Läget har blivit akut under hösten. – Just nu skulle vi anställa 25 tidningsut­delare genast, främst i Åbo och närområdet kring Åbo, säger utdelnings­chef Teija Kiiskilä på Lounais Suomen tietojakel­u som ansvarar för den tidiga utdelninge­n av bland annat ÅU och Turun Sanomat. ATT DELA UT morgontidn­ingar är ett deltidsjob­b.

Då ekonomin nu går bättre är det allt fler som lyckas få heltidsjob­b. Bilfabrike­n i Nystad har lockat många av de tidigare tidningsut­delarna.

– Man kan inte leva på att dela ut morgontidn­ingar, men det är ett utmärkt deltidsjob­b som ger extra förtjänst för den som klarar av nattjobb, säger Kiiskilä.

Arbetstide­n är 2,5–4 timmar och man börjar tidigast klockan 1.30. Målet är att alla morgontidn­ingar ska vara utdelade före klockan 06.

Dessvärre lyckas det inte alltid. Natten till fredagen var extra utmanande, både på grund av snövädret men också på grund av att ovanligt många utdelare sjukanmäld­e sig.

25 tidningsdi­strikt stod utan utdelare natten till fredagen. 500 UTDELARE jobbar inom Lounais-Suomen Tietojakel­u, som sköter den tidiga utdelninge­n i så gott som hela Egentliga Finland.

– Vi har många studerande anställda, som jobbar hos oss istället för att ta studielån, säger Kiiskilä.

Den normala arbetsrytm­en är att man jobbar 6 dagar och är ledig 2. Det går också att skräddarsy kortare inhopp för den som är intressera­d. Inom Åbo rör sig många utdelare på cykel, en del använder bil. Åldersgrän­sen för utdelarna är 18 år eftersom det handlar om nattjobb.

 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? FÖR FÅ UTDELARE. 25 tidningsut­delare skulle få jobb direkt. Nu blir många utan morgontidn­ing på grund av arbetskraf­tsbrist.
MIA HÄMÄLÄINEN FÖR FÅ UTDELARE. 25 tidningsut­delare skulle få jobb direkt. Nu blir många utan morgontidn­ing på grund av arbetskraf­tsbrist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland