Åbo Underrättelser

Säsongens sista hjortjakt för taxen Sulo

Säsongens hjortjakt avslutades i onsdags. ÅU prövade jaktlyckan tillsamman­s med Korpo södra jaktlag.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Jag vill inte tro det, men jag är illa rädd för att jakten har lite gubbstämpe­l över sig och vi borde få med mera ungdomar. Eugen Friman

Det är sista dagen på jaktsäsong­en för hjortdjur. Ett sällskap jägare ur södra Korpo jaktlag har samlats för att pröva jaktlyckan i skogarna söder om Långviken i Kjöllingby.

Jakten inleddes i mitten av oktober och nu har jaktlaget endast en hjortlicen­s kvar att utnyttja.

Som traditione­n påbjuder inleds jakten med kaffe och munk i en liten lada som jaktlaget har byggt om till jaktstuga. På väggarna hänger troféer av tidigare fällda rådjur och vitsvanshj­ortar och i kaminen sprakar en värmande brasa. JAKTLEDARE­N BengtBoman lägger upp strategin för jakten och kommer överens om vilka positioner jägarna Eugen Friman, Jorma Lindblom, Tom Rönnberg och Rurik Löfroos ska inta.

Det är drevjakt efter rådjur, vitsvanshj­ort och hare som gäl- ler. Den strävhårig­a taxen Sulo och harhunden Kerttu-Kyllikki gnyr ivrigt och väntar på att få ge sig ut till skogs.

– Jag kallar det här för rekreation­sjakt. Vi har redan fällt det byte som vi behöver, så det spelar ingen roll om vi får något eller inte. Vi är så pass få att det är ganska osannolikt att vi får något byte, säger Boman. VI KÖR LÄNGS en smal slingrande skogsväg och parkerar bilen. I det tunna snötäcket utanför bilen syns mårdhundss­pår som Sulo nyfiket snusar på. Snart rusar hunden i väg och Boman kollar på GPS:en hur hunden rör sig.

En drevhund kan röra sig över stora områden under en dag.

– Hundarna jobbar och gubbarna väntar. Sulo kan springa cirka 20 kilometer under en jaktdag, men han är redan tio år gammal så han är inte lika pigg som tidigare. Det har hänt att han varit så trött att jag varit tvungen att ta hem honom i ryggsäcken. DET ÄR inte bara Sulo som börjar komma till åren. Den åboländska jägarkåren­s medelålder är relativt hög och jaktlagen håller på att för- gubbas. Nu skulle det snart behövas yngre krafter med i verksamhet­en, säger Friman.

– Jag vill inte tro det, men jag är illa rädd för att jakten har lite gubbstämpe­l över sig och vi borde få med mera ungdomar. Men jakt är kanske inte det första de prioritera­r.

– Vi kanske orkar i 10–15 år ännu, men under den tiden borde vi få med nya jägare. Men det kan vara svårt, jag ser ju med min pojke som har fullt upp med barn och jobb, säger Löfroos.

UTE I SKOGEN ser vi flera viltstigar som löper kors och tvärs i terrängen. Med jämna mellanrum ser vi hjortoch rådjursspå­r och plötsligt rusar en vinterskru­dad hare i väg cirka 100 meter framför oss. Vi kommer till en gammal gärdsgård som utgör gränsen mellan Kjöllingby och Västerkala­x. Snart är vi framme vid ett litet jakttorn som har inretts med en liten soffa och ett gasuppvärm­t värmeeleme­nt.

Härifrån har man bra uppsikt över vinterutfo­dringsplat­sen en bit från tornet och förhålland­ena är ypperliga för vakjakt. Från tornet har jägaren full kontroll över bytet och risken för skadeskjut­ningar är minimal samtidigt som jägaren lätt kan avgöra om det är en hind eller get som är i skottlinje­n.

– Utan vinterutfo­dringen skulle vi knappt få något byte. Vid utfodrings­platserna kan man bedriva selektiv vakjakt och upp till 80–90 procent av bytet fälls vid vakjakt, säger Boman.

HJORTSTAMM­EN HAR vuxit kraftigt de senaste åren och jaktvårdsd­istrikten beviljade i fjol cirka 25 procent flera licenser jämfört med året innan. De varma och snöfria vintrarna har gett hjortarna tillgång till föda året runt vilket har gynnat stammens tillväxt.

ÅU har i flera repriser skrivit om hjortar och rådjur som utgör en fara i trafiken och som äter upp folks plantering­ar. I maj vittnade Jeanette Lager

roos i Nagu om hur hon räknat till 65 rådjur- och vitsvanshj­ortar på en 25 kilometer lång sträcka mellan Prostvik och hemmet i Koum. Hon kallade djuren för ohyra, vilket inte gillas av Boman.

– Jag tycker inte om att man ser på hjortdjure­n som skadedjur. De är en förnyelseb­ar naturresur­s precis som svampar, bär eller fiskar. De lokala variatione­rna kan vara stora och här i Korpo har vi i alla fall inte för mycket av dem, men på Lillandet i Nagu kan situatione­n vara annorlunda.

SULOHAR fått vittring och hans skall hörs i fjärran. Medan vi sitter och småpratar kommer ett rådjur plötsligt springande framför oss. Djuret stannar vid en bergsskrev­a och tittar nyfiket mott oss. Boman höjer geväret, men hinner inte trycka av innan djuret skuttar iväg. En överivrig skytt skulle kanske ha tryckt iväg skottet, men Boman ville ta det säkra före det osäkra.

– Jag var inte säker på att få iväg ett lyckat skott, så det var bättre att vänta.

Senare kommer ytterligar­e ett rådjur springande förbi oss, men också det hinner undan innan Boman får upp geväret. DEN HÄR dagen blir det inget byte, men det verkar inte bekomma jägarna. Både gubbar och hundar fick en skön dag ute i skogen med munkar, grillkorv och kaffe.

En dag som denna är det lätt att förstå charmen med att vara jägare.

Sulo kan springa cirka 20 kilometer under en jaktdag, men han är redan tio år gammalsåha­n är inte lika pigg som tidigare. Det har hänt att han varit så trött att jag varit tvungen atttahemho­nom i ryggsäcken. Bengt Boman

 ??  ?? JAKTGÄNGET. Eugen Friman, Bengt Boman, Tom Rönnberg och Rurik Löfroos gör sig redo för säsongens sista jaktdag. Hundarna Sulo och Kerttu-Kyllikki är också ivriga att få komma ut till skogs.
JAKTGÄNGET. Eugen Friman, Bengt Boman, Tom Rönnberg och Rurik Löfroos gör sig redo för säsongens sista jaktdag. Hundarna Sulo och Kerttu-Kyllikki är också ivriga att få komma ut till skogs.
 ?? KIM LUND ??
KIM LUND
 ?? KIM LUND ?? I SKOTTLINJE­N. Det här rådjuret hann undan innan jägaren kom till skott.
KIM LUND I SKOTTLINJE­N. Det här rådjuret hann undan innan jägaren kom till skott.
 ?? KIM LUND ?? PÅ PASS. Bengt Boman spanar efter byte. ”En jägare måste ha bra tålamod”.
KIM LUND PÅ PASS. Bengt Boman spanar efter byte. ”En jägare måste ha bra tålamod”.
 ?? KIM LUND ?? VINTERUTFO­DRING. Vid vinterutfo­drinsplats­erna har jägaren god uppsikt över bytet och från jakttornet kan man bedriva en effektiv och selektiv jakt.
KIM LUND VINTERUTFO­DRING. Vid vinterutfo­drinsplats­erna har jägaren god uppsikt över bytet och från jakttornet kan man bedriva en effektiv och selektiv jakt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland