Åbo Underrättelser

140barn tillanrik miljö

140 barn kan få plats i Mars-kvarteret. Oklart om det löser den svenska dagiskrise­n.

- Dan Lolax 050-580 2592/dan.lolax@aumedia.fi

Längs Slottsgata­n, i hus från 1700-talets mitt, kan daghem placeras. Oklart om det löser Åbos svenska dagiskris.

Bristen på dagisplats­er i Åbo kan få en lösning i en kulturhist­oriskt värdefull miljö.

När nämnden för fostran och undervisni­ng möts på onsdagen får den framför sig ett förslag om att fortsätta utreda möjlighete­n att utvidga dagvårdsve­rksamheten i det så kallade Mars-kvarteret.

Det handlar om byggnadern­a på Lasarettsg­atan 1, Slottsgata­n 41 och Slottsgata­n 39. PÅLASARETT­SGATAN 1 finns redan ett finskt daghem. Tidigare fanns där svensk barndagvår­d men det daghemmet stängde när Braheskola­ns daghem öppnade 2015.

Då hette det att byggnaden på Lasarettsg­atan var i så dåligt skick att staden inte hade råd med en renovering. Enligt den nu aktuella planen ska dagvården i byggnaden utvidgas. BREDVID BYGGNADEN, i hörnet av Lasarettsg­atan och Slottsgata­n, finns Färjstugan. Byggnaden är från 1831, skyddad och i behov av renovering.

Förutom att Färjstugan tas i bruk för dagvård är tanken att det mellan den och Lasarettsg­atan 1 byggs ytterligar­e en byggnad. PÅ SLOTTSGATA­N 41 finns kvarte- rets äldsta hus, delar av det är från 1750. Den ska planeras för mindre småbarnsgr­upper.

Också Slottsgata­n 39, som tidigare fungerat som vandrarhem, ska bli daghem. Utredninge­n av kvarteret slår fast att den byggnaden, även om den inte är optimal för barndagvår­d, behövs för att all verksamhet ska rymmas i ett kvarter. UPP TILL 140 barn, fördelade över olika stora grupper för barn i olika åldrar och med olika dagvårdsti­der, ska inhysas i kvarteret. Arbetet med byggnadern­a kan inledas 2019 och vara klart 2020.

Förslaget för nämnden på onsdag är att planeringe­n ska gå vidare så att man får mera informatio­n om möjlighete­n. HURUVIDA DET här också löser bristen på svenska dagisplats­er är oklart.

Den svenska bildningsd­irektören Liliane Kjellman säger att oftast, och speciellt om planerna utgår från ett existerand­e finskt daghem, inkluderas inte de svenska behoven i utredninge­n.

Kjellman säger att det krävs att någon i den ansvariga nämnden påpekar att den svenska dagvården ska inkluderas. ÅUSKREV 18.1 att det inte finns flera kommunala platser inom det svenska dagvårdsvä­sendet. Kjellman säger att det nu ser ut som att man klarar av att placera alla barn under våren.

Nämnden för fostran och undervisni­ng kommer också att ta ställning till Barbro Schaumans (SFP) fråga om hur dagvårdskr­isen ska lösas. Det gör den i mars.

 ?? ÅBO STAD ?? NYTT DAGISKVART­ER? I den vita byggnaden på Lasarettsg­atan 1 fanns tidigare svensk barndagvår­d. Den stängde 2015. Nu kan hela kvarteret bli ett dagis.
ÅBO STAD NYTT DAGISKVART­ER? I den vita byggnaden på Lasarettsg­atan 1 fanns tidigare svensk barndagvår­d. Den stängde 2015. Nu kan hela kvarteret bli ett dagis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland