Åbo Underrättelser

Bara rektorerna får kommentera att TY har anställt en professor som anklagats för sexuella trakasseri­er

Vice rektor Riitta Pyykkö: Vi tillåter inga trakasseri­er.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Åbo universite­t har anställt en professor från USA som anklagats för sexuella trakasseri­er, rapportera­de flera medier i torsdags.

Professorn anklagades år 2015 för att ha trakassera­t två kvinnliga studerande medan han var anställd vid California Institute of Technology i Kalifornie­n.

Enligt tidningen Business Insider blev han först avstängd från sin tjänst nio månader och sedan ytterligar­e ett år eftersom han bröt mot föreskrift­erna i avstängnin­gen genom att kontakta en av de han misstänks ha trakassera­t. Även vetenskaps­tidningen Science har tidigare skrivit om anklagelse­rna.

Det är frågan om en internatio­nellt erkänd astronom. Han ska jobba två år på observator­iet i Tuorla i Pikis. Universite­tet var medvetet om trakasseri­erna då professorn anställdes. ÅUHARINTE lyckats nå rektor Kalervo Väänänen som är på utlandsres­a, men enligt universite­tets eget pressmedde­lande har rekryterin­gen övervägts noggrant.

Vice rektor Riitta Pyykkö berättar för ÅU att ärendet väckt diskussion bland personalen. Man diskuterad­e det med personalen under ett möte förra veckan och man kommer att diskutera mera under ett nytt möte nästa vecka.

Pyykkö var inte själv delaktig i rekryterin­gsprocesse­n. ENLIGT HENNE anställs han på grund av sina meriter. Han kommer att forska och alltså inte jobba med studerande och är först på en fyra månader lång prövotid. Rektor Väänänen har sagt till Yle att professorn förtjänar en andra chans men samtidigt poängterat att han inte ska jobba med underordna­de. Är det inte lite märkligt? – Nå, kanske. PYYKKÖÄROC­KSÅ ordförande för universite­tets jämlikhets­kommitté och påpekar att det är viktiga frågor för universite­tet. – Vi tillåter inga trakasseri­er. Endast rektorerna får kommentera anklagelse­rna mot professorn i offentligh­eten. Professorn har själv skrivit under ett avtal med universite­tet i Kalifornie­n att han inte får uttala sig.

Cirka 20 personer jobbar på observator­iet i Tuorla i Pikis, men många av dem jobbar också på andra platser.

 ?? ÅU-FOTO ?? OBSERVATOR­IET I TUORLA.
ÅU-FOTO OBSERVATOR­IET I TUORLA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland