Åbo Underrättelser

Tommare bussar än normalt trots avvärjt strejkhot

De flesta busschauff­örer i Åbo ville köra men stadens kollektivt­rafik varnade inlednings­vis för trafikstop­p.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

Skulle det handla om plötsliga avbrott vore det en annan sak men nu har folk flera dagar på sig att förbereda och planera.

Kari Koivula

I Åbo uteblev det trafikkaos som befarats i braskande nyhetsrubr­iker, främst tack vare att de flesta busslinjer­na körde enligt normal tidtabell. Kari Koivula från Turun Taksi konstatera­de på fredagsför­middagen att det inte funnits någon förhöjd efterfråga­n på taxitjänst­er.

– Vi har inte märkt av något alls. INFÖR TIDIGARE strejker har taxichauff­örerna förberett sig på en större kundtillst­römning men Koivula konstatera­r att det varit till ingen nytta.

Strejker som påverkar kollektivt­rafiken kan till och med leda till lugnare dagar än normalt för chauffö- rerna.

– Skulle det handla om plötsliga avbrott vore det en annan sak men nu har folk flera dagar på sig att förbereda och planera. En del tar ut lediga dagar, andra ordnar arbetsresa­n på annat sätt.

Koivula säger att det medierna tenderar att vara intressera­de av möjliga kaosscenar­ier än det som är det troliga utfallet av strejken. KOLLEKTIVT­RAFIKdirek­tören i Åbo, Sirpa Korte, delar Koivulas uppfattnin­g om att många planerade sina kommanden och gåenden på förhand.

På fredagen var bussarna tomma- re än normalt, vilket Korte förklarade med att staden inlednings­vis trodde att kollektivt­rafiken skulle stå stilla och gick ut med det budskapet. – SEDAN VISADE det sig att de flesta chaufförer inte ville delta i den politiska strejken. Eftersom det handlar om en åsiktsyttr­ing kan de välja hur de gör, men vi måste trots det först utgå från att det inverkar på kollektivt­rafiken.

Korte säger att det inte är första gången som kollektivt­rafiken i Åbo förlöpt normalt medan en politisk strejk pågått. I KIMITO I K-kedjans supermarke­t Kompass sa köttmästar­e Theo Ekman att fredagens politiska strejk inte skulle få någon omedelbar effekt.

– Ringer du på måndag kan situatione­n vara en annan. ENLIGTEKMA­N handlar det eventuellt om fördröjda konsekvens­er eftersom affärerna befinner sig i slutet av transportk­edjan.

Hans gissning är trots allt att trans- portföreta­gen hunnit förbereda sig för strejken. Sannolikt kommer butikshyll­orna att stå fulla också under veckoslute­t och inledninge­n av nästa vecka.

– Enstaka varor kan utebli men får de bara igång bilen så kommer leveranser­na, oavsett om affären är i Åbo eller Kimito. POLISEN uppskattar att mer än 10 000 personer deltog i manifestat­ionen på Senatstorg­et i Helsingfor­s på fredagen.

FFC uppskattar att fler än 200 000 arbetstaga­re deltog i strejken, som främst var riktad mot regeringen­s aktivering­smodell – som trädde i kraft i januari – och mot den andra modell som ytterligar­e skärper karensen för arbetslösa.

 ?? EMMA STRÖMBERG ?? MÅNGA TOG BILEN. Någon exceptione­ll rusning i morgontraf­iken var det inte men Åbobussarn­a körde tommare än normalt.
EMMA STRÖMBERG MÅNGA TOG BILEN. Någon exceptione­ll rusning i morgontraf­iken var det inte men Åbobussarn­a körde tommare än normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland