Åbo Underrättelser

Också stora jättar kan lära sig tänka som Airbnb och Onnibus

Thomas Westerholm leder en ny sorts grundforsk­ning där storbolag som IBM, OP-gruppen och Rolls-Royce får stöd i att tänka nytt.

- Pia Heikkilä 040-555 4254/pia.heikkila@aumedia.fi

Vi har lärt oss se de små entreprenö­rerna och uppstartar­na som innovatöre­r och nytänkare.

Men också de stora jättarna har insett att de inte vill bli förbisprun­gna.

Ny teknologi och enkla lösningar vinner terräng.

Då måste också de etablerade hänga med – för att inte krascha likt många anrika storföreta­g som inte hoppat på det nya tänken inom affärsvärl­den. Ett exempel är Onnibus. Företagets idé fick VR och de traditione­lla bussbolage­n att rynka på näsan. Till en början. Därefter var de tvungna att anpassa sig. Konsumente­rna röstade med fötterna. THOMAS WESTERHOLM leder ett nystartat forsknings­laboratori­um som både ska ge konkret stöd och tänka fritt och nytt.

På bara några veckor hoppade storbolag som OP-gruppen, Valmet automotive och Rolls Royce på tåget och ingår nu i labbet. Som bas står Turun Kauppakork­eakoulu.

Synsättet heter disruption, från det engelska ordet. Vi rör oss kring uppbrott, omvända tankesätt, innovation­er – hur någonting skakas om i grundvalar­na för att något nytt ska födas.

Dispruptio­nslabbet handlar om en form av grundforsk­ning – ingen vet vad som föds, vilka de nya resultaten blir.

Internet och ny teknologi har varit grogrunden till nya globala jättar. Logiföreta­get Airbnb har idag en omsättning på över 31 miljarder US dollars – utgående från en i grunden mycket enkel affärsidé och genialt utnyttjand­e av internet.

Fler företag är sugna på den karamellen: Hur hittar man dessa idéer? Hur vet man vad som blir nästa hit, ”det nya normala”? HÄR KOMMER Westerholm och hans nätverk av forskare, företagsle­dare och finansiäre­r in i bilden.

– Vi lovar inga succéer över en natt. Vi säger till företagen: Ni ska ge av er tid och era hjärnor. Vi ska låta dem möta forskare och studenter. Det ska ske nya krockar som ska ge oväntade lösningar, säger Westerholm.

Ängslighet­en hos många företag – att nå resultat inför nästa kvartalsra­pport – är ett hinder för nytänket. Westerholm säger att det handlar om att våga testa sig fram och misslyckas.

– Ingenjörsf­inland måste byggas om. Att sitta och arbeta med sin idé intill perfektion i flera år och sedan lansera – det är dödsdömt idag. Idéerna ska ut och testas. Sen gör man om och förbättrar.

Det kan vara en hård nöt att knäcka i ett land där vi lärt oss att skjuta ner halvfärdig­a lösningar.

– Många system är överteknol­ogiserade. Det finns för många funktioner och finesser. Vinnare kan vara den som kommer med en enkel lösning, trots lite sämre prestanda. DISRUPTION­EN och de nya affärsmode­llerna ska också skaka om högskolorn­a.

Turun Kauppakork­eakoulu utexaminer­ar i dag 50–60 redovisare per år. Artificiel­l intelligen­s och robottekni­k gör att maskiner kan sköta allt mer avancerade funktioner: till vad behövs redovisare i framtiden?

– Förändring­en sker snabbt. En stor del av denna teknologi finns redan. Det handlar bara om att ta i bruk den och använda människans kapacitet för mer kreativa uppgifter än till exempel mekanisk redovisnin­g, säger Westerholm.

I hans företagarl­abb kommer ledarskaps­frågor att spela en stor roll. Nya affärsmode­ller kräver nya former av ledarskap: Att våga ge ifrån sig kontrollen till exempel. Men också att kunna leda anställda som lever i en form av ständig osäkerhet kring åt vilket håll företaget och de egna arbetsuppg­ifterna utvecklas.

Frågor kring AI (artificiel­l intelligen­s) och robotiseri­ng manar också fram frågor kring etik och filosofi. Var går gränsen mellan beslut fat- tade av en maskin och en människa? THOMAS WESTERHOLM utbildade sig till diplominge­njör men efter några år med ingenjörsj­obb tröttnade han. Han ville tänka friare och har därefter alltid hittat sig själv i arbetsuppg­ifter där han får agera utvecklare.

– Det kanske låter pretentiös­t men jag vill att det jag gör ska ha betydelse, gärna på lång sikt.

Hans drömmar kring hur disruption kunde fungera i sin allra mest förädlade form handlar om hållbarhet. Att sammanföra teknologer och biologer med affärsleda­re och tillsamman­s hitta modeller där businessmä­nnen ser att den teknik och de modeller de använder för att göra pengar kan och måste vara ekologiskt hållbara.

– Vi är alla helt beroende av vettiga lösningar för att producera mat, energi och en ren miljö.

 ?? PIA HEIKKILÄ ?? Ålder: snart 50 Familj: fru som är läkare och företagare, tre barn Född och uppvuxen i Hangö Bor i Åbo sedan 2004 Utbildad diplominge­njör vid dåtida KTF vid Åbo AkademiKar­riär: DI-jobb på Leiras (Bayer), på ingenjörsb­yrå, forskare på PBI, startup-företagare inom arbetshäls­ovårdtekno­logi. Företaget köptes upp av Terveystal­o. Anställnin­g på Terveystal­o i koncernled­ningen, anställnin­g på Lindström group med ansvar för affärsverk­samheten i Sydvästra Finland. Nu forskarlab­bet på Kauppakork­eakoulu.På fritiden: fotografer­ing, gubbmotion, matlagning­Motto: Stay curious! (på svenska ungefär: Behåll din nyfikenhet!) INGENJÖRSF­INLAND MÅSTE BYGGAS OM. Thomas Westerholm, själv utbildad diplominge­njör, säger att det gamla sättet att leda och bygga upp företag sällan lyckas i dagens snabba värld med snabb teknologi. Konsumente­rna och kunderna röstar genast med fötterna.
PIA HEIKKILÄ Ålder: snart 50 Familj: fru som är läkare och företagare, tre barn Född och uppvuxen i Hangö Bor i Åbo sedan 2004 Utbildad diplominge­njör vid dåtida KTF vid Åbo AkademiKar­riär: DI-jobb på Leiras (Bayer), på ingenjörsb­yrå, forskare på PBI, startup-företagare inom arbetshäls­ovårdtekno­logi. Företaget köptes upp av Terveystal­o. Anställnin­g på Terveystal­o i koncernled­ningen, anställnin­g på Lindström group med ansvar för affärsverk­samheten i Sydvästra Finland. Nu forskarlab­bet på Kauppakork­eakoulu.På fritiden: fotografer­ing, gubbmotion, matlagning­Motto: Stay curious! (på svenska ungefär: Behåll din nyfikenhet!) INGENJÖRSF­INLAND MÅSTE BYGGAS OM. Thomas Westerholm, själv utbildad diplominge­njör, säger att det gamla sättet att leda och bygga upp företag sällan lyckas i dagens snabba värld med snabb teknologi. Konsumente­rna och kunderna röstar genast med fötterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland