Åbo Underrättelser

Nya tag mot ungas supande på Kimitoön

Mera fritidsakt­iviteter behövs, säger Masse Hellström som är med i en föräldragr­upp.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Kan den så kallade Islandsmod­ellen minska Kimitoö-ungdomarna­s supande efter fyra–fem år?

Det ska diskuteras under våren, vid fem–sex möten som Facebookgr­uppen ”Vi föräldrar tillsamman­s” ordnar. ISLANDSMOD­ELLEN handlar om att man tar reda på varför de unga dricker, man gör spelregler, man följer upp årligen, man tar alla med, ser vad som behövs.

– Hos oss har det visat sig att över hälften av högstadiee­leverna tycker att det inte finns fritidsakt­iviteter för dem. Alla idrottar eller musicerar inte. Så vi ska se vilka fritidsakt­iviteter det finns (här får familjerna komma med önskemål och kommentare­r via skolnätver­ket Wilma). Sedan träffas vi för att arbeta fram innehållet till en gemensam överenskom­melse. DET SÄGER föräldragr­uppens koordinato­r Masse Hellström. Han har fått den uppgiften eftersom han också i sitt yrke har med beteende att göra.

– Jag är antropolog och gör olika uppdrag för FN. Just nu är jag sysselsatt med antibiotik­aresistens och vaccinerin­g i Kazakstan, och snart ska ett liknande projekt startas i Sibirien, säger han. Men åter till Kimitoön, det finns de som säger att ungdomarna här inte super mera än andra, de har bara varit så ärliga att de i enkäten i fjol sade sanningen?

– Det kan gott vara, men det sups i alla fall en hel del. Vi vill inte ställa till med någon moralpredi­kan bara göra det mera meningsful­lt för ungdomarna, säger Hellström. FACEBOOKGR­UPPEN med föräldrar har över 300 medlemmar, och till första mötet som gruppen utlyste i fjol kom ett hundratal. De nya träffarna ordnas i mars–april men inga datum är spikade.

 ?? MONICA SANDBERG ?? FÖRÄLDRAGR­UPPENS KOORDINATO­R. Jan-Marcus ”Masse” Hellström tycker det är dags för nästa steg för att ge ungdomarna mer meningsfyl­ld fritid.
MONICA SANDBERG FÖRÄLDRAGR­UPPENS KOORDINATO­R. Jan-Marcus ”Masse” Hellström tycker det är dags för nästa steg för att ge ungdomarna mer meningsfyl­ld fritid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland