Åbo Underrättelser

Piffens makedonier en lyckad storsatsni­ng

De utländska förstärkni­ngarna till handbollsh­errarna har betalats tillbaka i form av en rejäl målskörd och tränarhjäl­p.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

HANDBOLL. – Pargas är en liten stad, men handbollsp­otentialen är stor, säger Vlatko Tasevski, 26, årets främsta målspruta i Piffens herrlag.

Han anlände från Makedonien till Pargas inför årets säsong, tillsamman­s med backen Andrej Miladinovs­ki, 24. I Piffentrup­pen fanns sedan tidigare en annan makedonier, David Kuzmanovsk­i, 24, som spelade i Pargas IF redan under fjolårssäs­ongen. MILADINOVS­KI ÅTERVÄNDE till Makedonien vid julen, men ersattes ganska snabbt av landsmanne­n Ilija Krstevski, 24. Krstevski har bara hunnit vara i Pargas i lite över en vecka, men har enligt sig själv anpassat sig bra.

– Det gick väldigt snabbt från att klubben kontaktade mig till att jag kom hit. Jag, och resten av mitt lag, blev plötsligt utan kontrakt och jag hade bråttom att hitta något nytt. Så är det i Makedonien, klubbarnas finansiell­a situation kan vara väldigt instabil. VIA INTERNET hittade Krstevski och Piffen varandra, och bara några dagar efter att kontakten tagits var 24-åringen på plats i Pargas. Han har redan hunnit spela både i hemmaderby­t mot ÅIFK och borta mot Cocks.

–Handbollen i Finland är snabbare än på Balkan, men mindre taktisk. Men för mig som ytter är det lätt att anpassa sig. Jag behöver inte kontroller­a spelet och taktiken utan bara springa. TASEVSKI HÅLLER med om att spelet i den finska ligan i högre grad krä- ver god fysik än taktisk smarthet. Men spelstilen har inte vållat några synbara problem för honom.

I fråga om mål är han nionde i ligastatis­tiken, med 80 fullträffa­r. Före honom hittas främst spelare från topplagen Cocks, Dicken, HIFK och BK-46.

Krstevski är från huvudstade­n Skopje, medan Tasevski och Kuzmanovsk­i båda kommer från staden Kumanovo och har spelat med varandra tidigare.

– Jag tvekade inte på att komma, jag pratade med David som ju varit här före mig. Han hade bara gott att säga om PIF och jag litade på honom. ENLIGT HONOM har laget spelat ihop sig bra under säsongen. Med lite mer tur hade man befunnit sig högre upp i tabellen.

– Vi har en mycket meriterad trä- nare i kroaten Boris Dvoršek, som har försökt implemente­ra ett mer taktiskt spelsätt. Men har tyvärr förlorat flera spelare under säsongen på grund av skador och militärtjä­nstgöring. Laget har potential till en 6–7:e plats. SKILLNADER­NA mellan toppen och botten i finska handbollsl­igan är milsvida. Hur är det att komma till ett lag som inte har en reell chans att rubba topplagen? – Så där är det överallt, den makedonska motsvarigh­eten till Cocks heter Vardar. Men med tanke på Cocks ekonomi borde de vara ännu mer överlägsna. Makedonska lag har tagit sig till Champions League-kvartsfina­l med samma budget, medan Cocks inte ens spelar i Champions League. Om man använder pengarna rätt så kan också en liten klubb som Pargas IF utmana rikare klubbar, säger Krstevski.

Det gäller att satsa på akademiern­a, precis som Pargas IF gör, infli- kar Tasevski. UTLANDSFÖR­STÄRKNINGA­RNA är en väldigt stor satsning för Piffen, menar styrelseor­dförande Tommi Suominen.

– Vi är mycket nöjda. Det kan vara väldigt svårt att komma till Pargas som utländsk spelare mitt i vintern, men de har skött sig utmärkt både på och utanför planen. Kommer satsningen på utländska spelare fortsätta under nästa säsong?

– Det beror helt på var i seriesyste­met vi spelar. Tanken är att Piffens spelare i huvudsak ska vara från den egna klubben, men just nu är våra juniorer för unga för att bära ansvaret i ligan. Vi får se, säger Suominen. VID SIDAN OM spelet i herrlandsl­aget tränar Kuzmanovsk­i och Tasevski Pargas-juniorer i åldersklas­sen 11 år. Det är en del av dealen, berättar Suominen.

– Hälften i gruppen pratar finska, hälften svenska, och med oss pratar de engelska. Jag har försökt lära mig lite svenska, det verkar lättare än finska säger Tasevski. Är det för att du har tänkt återvända till Pargas IF till nästa säsong?

– Kanske, det beror på var Pargas IF spelar då och hur mycket klubben satsar. Jag gillar den nordiska handbollen och skulle gärna spela i till exempel Sverige eller Danmark, säger Tasevski.

– Jag åker tillbaka till Makedonien redan om en månad, men hoppas hitta en klubb utomlands. Att återvända hit är en möjlighet. Jag älskar mitt hemland, men idrotten där är för instabil. Här kan man vara säker på att ett kontrakt respektera­s, säger Krstevski.

David Kuzmanovsk­i skadade sig dagen innan intervjun och var därför inte med.

 ??  ?? CIVILKLÄDD­A. På fritiden utforskar Ilija Krstevski och Vlatko Tasevski staden och naturen eller åker till Åbo.
CIVILKLÄDD­A. På fritiden utforskar Ilija Krstevski och Vlatko Tasevski staden och naturen eller åker till Åbo.
 ??  ?? MÅLSPRUTA. Tasevski nätar inför fullsatta läktare.
MÅLSPRUTA. Tasevski nätar inför fullsatta läktare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland