Åbo Underrättelser

O svarta natt!

- Pia Heikkilä journalist på ÅU

Diskuterar Runebergsd­agen med en 8-åring som undrar om den firas då Runeberg har fötts eller då han dött.

Det är på hans födelsedag, förklarar jag. 8-åringen undrar om vi då inom kort tänker börja fira en Messi- dag eller en Ronaldo- dag, på deras födelsedag­ar.

En liten fotbollski­lles syn på (national) ikoner är modernt gränsövers­kridande.

Och man kan ju faktiskt undra över hur det kommer sig att Finland flaggar för mor, far, armén och en rad författare men inte för en enda idrottare (med tanke på hur vi älskar att höja idrottshjä­ltar till skyarna). SJÄLV ÄR JAG INTE heller så mycket för nationalik­oner även om jag tycker att det är helt rätt att Minna Canth har fått en flaggdag.

Att jag i flera år låtit mig omväljas till den hedervärda titeln vice ordförande i Runebergsä­llskapet i Åbo handlar därför inte så mycket om att jag känner ett stort behov av att uppmärksam­ma just Runeberg.

Däremot känner jag ett visst behov av att vara med och skapa sammanhang på svenska i Åbo. Ett sådant sammanhang – med intressant­a talare och artister – kan en svensk Runebergsf­est i bästa fall vara. JAG HÖR INTE HELLER till generation­en som lärt mig recitera ”Fänrik Ståls sägner” utantill.

Däremot kan jag aldrig sitta med i ett sällskap där det dricks varm kakao utan att recitera Rune Berg. Den som suttit fånge framför Buu-klubben under 00-talet vet vem jag talar om. Igelkotten Rune Berg är poeten på fåret Bärtils äng, han umgås med ekorren Holly Gong och läser upp sina alster för henne.

Så då jag ska recitera finlandssv­ensk dikt tar jag alltid till Rune Bergs modernisti­ska fyrarading: O svarta natt! / O dystra dag! / O kakao! / Som svalnat, på ett fat. IDROTTSSTJ­ÄRNORNA strålar i ett begränsat antal år. Vissa blir legender och får en fint eller en stadion uppkallad efter sig.

Dagens skolbarn lär sig inga dikter utantill. De lär sig annat istället.

Är någon av dagens (idrotts)idoler värd en flaggdag? Ska Runebergsä­llskapet bjuda in en youtuber för att locka ”de unga” till nästa fest?

Tja. När författare­n Tove Appelgren höll tal på Runebergsf­esten år 2015 var en av hennes poänger att barn behöver vänjas av sina föräldrar att gå på teater, konsert eller läsa böcker.

Men dagens föräldrar stirrar också mest i sina telefoner. Det har vi läst i larmrappor­ter.

De kollar väl också in Messis senaste mål. O SVARTA NATT, o dystra dag!

Dystopier och larmrappor­ter har varit på modet i hundratals år redan.

Den yngre generation­en är alltid förtappad i de äldres ögon.

Men högre klinga skall en gång! skaldade Runeberg redan på 1800-talet.

Så vi stretar väl på. Hissar flaggan på måndag och gör vårt bästa för att värma den kakao som svalnat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland