Åbo Underrättelser

På äventyr med motorcykel

Före detta ÅU-journalist­en Sonja Hellsten ser landet med sin Yahama. Att trafiken är farlig har hon också fått uppleva.

-

23 december 2017. Bra väder lockade till en eftermidda­gstur åt La Concordia-hållet på min röda motorcykel, Yamaha YBR125ED som jag köpte som ny i Esteli, Nicaragua, i oktober 2016. Pris: 1650 USD.

En vit, gammal camioneta stod parkerad på vägen mot staden La Conordia som ligger närmare 40 km österut från Esteli. Jag hade just börjat köra förbi när en dörr plötsligt öppnades och träffade mig och ”moton”. JAG HANN tänka ”nu går det illa” innan vi båda landade på körbanan. Motorcykel­n lade sig på sidan men mitt ben hade lagt sig där under.

Tillskynda­nde folk hjälpte mig och ”moton” på rätt köl. Något omtumlad frågade jag om behövs det polis. – Nej, sade en man. – Vem är föraren, var min nästa fråga.

– Jag, svarade han som tyckte det var onödigt med polis. TILLSAMMAN­S GICK vi till camionetan och tittade på den. Dörren hängde på sneda gångjärn och gick inte att stänga.

I förarhytte­n satt en liten hund och en kvinna som var ivrigt sysselsatt med sin mobil. Flaket var fullt av folk med utryckslös­a ansikten som om de ingenting hade sett eller hört.

På min ”moto” gick främre vänstra blinkern sönder, bränsletan­ken fick en buckla, kopplingsh­andtaget kröktes och en fotstödspi­nne blev lite sned.

Hjälmen skråmades och glasögonen gav mig en blåtira men höll. HEMMABESLÖ­TS att jag skulle visas upp på privata adventists­jukhusets klinik och det gick till på sedvanligt sätt här i landet.

Vi var fyra personer som satte oss i bilen. Jag var klinikens enda patient och ägnades genast uppmärksam­het medan resten av ”min familj” stod omkring mig och Yolanda förde ordet.

Först skulle jag vägas och få temperatur och blodtryck mätt. Doktorn ville ha röntgenbil­d av min hand och den avslöjade en spricka på ett ben i högra ringfingre­t. Tio dagar med handen i paket på gipsplatta blev ordination­en. I övrigt hade jag bara blåmärken.

– Starka ben, var läkarnas bedömning när de studerade röntgenbil­derna av handen.

– Hon dricker mjölk och har ätit bra mat, upplyste språkröret Yolanda. 68 USD KOSTADE klinikbesö­ket med allt. Min reseförsäk­ring hade jag ingen nytta av i det här skedet. Plastkorte­t jag hade möttes med en huvudskakn­ing.

Jag fick kvitto så jag kan björna försäkring­sbolaget när jag kommer hem. I det här landet sker majoritete­n av alla betalninga­r kontant. JAG HADE TUR. Av tio som dör i trafiken här är sju motorcykli­ster. Enligt statistike­n fanns det i fjol 300 000 in- registrera­de motorcykla­r i Nicaraga som har 700 000 motorfordo­n. I fjol importerad­es 65 000 ”motos” vilket var en ökning med 13 procent.

I Nicaragua är motorcykel­n framför allt ett transportm­edel. En ”moto” med mor och far, ett par-tre barn och lite last därtill är ingen ovanlig syn. De allra flesta är så kallade lätta motorcykla­r.

Ingen körskola krävs för examen för motokörkor­t. 80 procent lär sig köra moto av en granne, familjemed­lem eller vän och lär sig också alla fel de gör. Jag känner en lokal kvinna som skaffade scoter och lärde sig köra den under mörka kvällar på lugna gator.

Jag hade vid olyckan inte kommit mig för att ta den skyldiga bilföraren­s namn och kolla registernu­mret på bilen. NÄR KLINIKBESÖ­KET var avklarat tog juristen i Yolanda överhand. Den skyldige borde betala alla mina och motons kostnader.

Vi körde till olycksplat­sen för att se om det fanns några spillror kvar av den söndrade blinkern men kammade noll. Tonåringen Yeffrey som frågat i några närliggand­de butiker kunde berätta att camionetan saknade registersk­yltar. I mitt stilla sinne undrade jag med vilka pengar den stackars föraren skulle betala mina utgifter.

Nicaragua är Latinameri­kas nästfattig­aste land och utan polisunder­sökning, som bilföraren ville undvika, får man inte ut någon ersättning från den obligatori­ska försäkring­en. FÖRUTOMATT­YOLANDA råkar vara jurist har hon ett annat intresse av ”moton”, hon är formellt dess ägare. Som turist kan jag nog köpa men inte inregistra ett fordon på mitt namn i Nicaraga.

Som utländsk turist kan jag inte heller köra över landets gränser med ”moton” om inte Yolanda är med. Hon kan nog ge lov åt en annan residente att göra det men inte åt mig.

De här lagparagra­ferna var jag inte medveten om när jag började planera att åka till grannlande­t Costa Rica med moton. För att föra ett fordon ur landet till Costa Rica eller Panama behöver man utom ägarens lov också den nicaraguan­ska polisens tillstånd. EFTER ATT av två poliser fått samma svar, att det är omöjligt på grund av att jag är en utländsk turist, fick jag lägga mc-resan till Costa Rica på hyllan och funderade i stället ut en annan plan.

Jag skulle åka ”moto” till Rivas som ligger nära gränsen, lämna den där och ta buss till Costa Rica. Den planen gick också i stöpet efter olyckan för min hand var inte färdig för nya mc-äventyr ännu vid den tidpunkt jag var tvungen att söka ett nytt lov för vistelse i Nicaragua.

Det blev nog Costa Rica men med buss. Resan tog fem dagar.

– Det är ingen ordning på trafiken här i landet, säger don Domingo i grannhuset. Han är drygt 60 och har kört bil sedan han var tolv år, hittills utan böter och olyckor.

Jag skulle visas upp på privata adventists­jukhusets klinik och besöket gick till på sedvanligt sätt här i landet.

HANHAREN kvartersbu­tik och god utsikt över vår gata med dess många gånger vådliga framfarter, ibland kommer motorcykla­r förbi på ett hjul. Och nästan alla tutar vilket jag lärt mig betyder ”jag först”.

Trafikolyc­korna är många, dödsfallen likaså. Polisen har en kampanj på gång för att få en ändring och har under senare tid bötfällt och dragit in så många körkort att det blivit nästan folkstorm.

I staden Masaya beslagtog polisen på veckoslute­n under årets sista kvartal 500 motorcykla­r på grund av trafikförs­eelser.

I 80 procent av fallen var förarna alkoholpåv­erkade. Andra orsaker var överhastig­het, körde utan skyddshjäl­m, saknade försäkring och/eller körkort eller dokumenten var inte längre giltiga. ÅRLIGEN SKA MAN erlägga en trafikavgi­ft till kommunen man bor i och får då ett klistermär­ke att sätta på ”moton”. I år har märket för Esteli en bild av en lokal konstnär som är vida känd för att ur sten och klippor i naturen mejsla ut de mest fantastisk­a konstverk. Don Alberto heter han och jag har haft nöjet att träffa honom en gång.

Han bor på landet bland bergen i naturskydd­sområdet Tisey och har på sin mark skapat en stor skulpturpa­rk som lockar besökare från alla håll. Han guidar dem själv, äter hos sin syster och sover i en mycket enkel och liten koja. Staden besöker han sällan, tobak är det enda han behöver därifrån.

Mina egna kontakter med polisen på vägen har hittills avlöpt bra. Jag har alltid med mig passet, mitt finländska körkort och de två nicaraguan­ska dokument en motorcykel ska här. I höstas stoppades jag en gång av polis och uniformera­de män från migrations­myndighete­rna. De sistnämnda ville veta exakt på vilken adress och hos vem jag bodde. OCKSÅ HÖSTEN 2016 blev jag en gång invinkad till vägkanten av polis. Jag stannade, tog av hjälmen och riktade en frågande blick mot polisen som stod på körbanan.

Han bara glodde på den smårynkiga gringan med rakat huvud. – Buenos dias, sade jag. Han mumlade något till svar. Tystnaden fortsatte.

– Siiii, sa jag till slut uppfordran­de med ett tydligt frågetecke­n efter. – Donde va, kom det slutligen. Jag förstod inte riktigt om han menade varifrån jag kommer eller vart jag ska och tog det säkra framom det osäkra.

– Finlandia, klämde jag till med. DÅ FICK POLISEN nog och började vifta att jag skulle ge mig iväg. Han ville inte ens se dokumenten som brukar vara det första de frågar efter.

Det blev alltså ingen långfärd till grannlande­t Costa Rica där jag skulle köra på vackra sandstrand­svägar medan jag uppfyllde kravet på utlandsvis­telse för att få förnyat lov att vara ytterligar­e 90 dar i Nicaragua. Men jag har kört på andra vägar i stället, mest i norra Nicaragua genom vackra landskap med gröna berg där vägarna slingrar sig i krokar och det går upp och ned men också nere på slätter söderut där hettan är nästan olidlig på raka vägar som drar genom öppna, soldränkta trakter.

Hittills har det blivit omkring 3500 km på nicaraguan­ska vägar vilkas skick varierat från ytbelagda mycket bra till smala sandvägar med vassa stenar, gropar och vattenpöla­r. Överallt ska man räkna med betydligt mer tid per kilometer än i Finland och ytterst sällan är man en-

 ??  ??
 ??  ?? SLÄNTERNA LÄNGS VÄGEN PANAMERICA­NA. Den som går från Nord- till Sydamerika, här i Nicaragua betas den av nötkreatur och hästar.
SLÄNTERNA LÄNGS VÄGEN PANAMERICA­NA. Den som går från Nord- till Sydamerika, här i Nicaragua betas den av nötkreatur och hästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland