Åbo Underrättelser

S-gruppens goda gärningar blir dyra för skattebeta­larna

- Esko Salmela Dalsbruk

VINDKRAFT Det är både mänskligt och förståelig­t att fela, men jag har nog ingen förståelse för vilseledan­de fakta.

Jag fick med posten S-gruppens kundtidnin­g Yhteishyvä. Jag vet inte varför. På sidorna 71–72 berättas om den förnybara energin, som gruppen producerar.

”Då elpriset i början av 2000-talet visade en stigande trend funderade vi inom S-voima hur vi kan hålla utgifterna i schack” berättar S-Voimas vd Mikko Halonen.

I dag har S-gruppens vindkrafts­bo- lag Tuuliwatti 131 vindkraftv­erk. Halonen fortsätter: ”Nu täcker vi nästan 60 procent av S-gruppens elektricit­etsbehov med vår egen förnybara energiprod­uktion.”

Den energi som S-gruppens, det vill säga Tuuliwatti­s, 131 vindkraftv­erk producerar (i Salo, Björneborg, Siikainen, Kalajoki, Brahestad, Ijo, Simo, Torneå och Tervola) styrs till Sgruppens affärsloka­ler där den behövs för belysning, kylanläggn­ingar och värme. Gruppen säger sig nu producera 60 procent av den energi som förbrukas. Men det här stämmer inte. All den energi som Tuliwatti producerar överförs till stamnätet för allmän distributi­on. I stamnätet kan inte Tuuliwatti­s elektricit­et hållas isär från till exempel den elektricit­et som produceras i kolkraftve­rk. Tuuliwatti, det vill säga S-gruppen, får för varje producerad megawattim­me 83,5 euro.

Samtidigt köper S-gruppen sin elektricit­et på den allmänna elmarknade­n till rådande pris, som i allmänhet varit endast cirka 30 euro per kilowattim­me.

Alla skattebeta­lare bidrar via vindkrafts­subvention­en till den här furstliga vinsten för S-gruppen.

Skillnaden, cirka 50 euro, är vinst för Tuuliwatti, det vill säga S-gruppen. Ett av landets mest lönsamma företag är Tuuliwatti. Dess vinstpro- cent har varit cirka 60 procent.

Alla skattebeta­lare bidrar via vindkrafts­subvention­en till den här furstliga vinsten för S-gruppen.

Halonens uttalanden hittas i kundtidnin­gens uppslag under rubrikerna Gemensamt gott. Bästa platsen att leva på. Hundra gärningar för Finlands bästa.

Vi får hoppas att S-gruppens övriga gärningar för Finlands bästa blir betydligt billigare för skattebeta­larna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland