Åbo Underrättelser

Stafettkar­nevalen närmar sig

Har aldrig tidigare hänt att alla skolorna, även de finskspråk­iga, deltar i Stafettkar­nevalen.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Ge mig ett K, ge mig ett I, ge mig ett M... klämmer hejarklack­en i medan orangea och gula pomponger viftar i takt.

Solen gassar från en klarblå himmel och Kimitoöns genrep inför Stafettkar­nevalen är i full gång. UNGEFÄR FEMHUNDRA elever har samlats i Amosparken. I år kommer alla Kimitoöns skolor att delta i Stafettkar­nevalen.

Karnevalen ordnas på fredag och lördag i Åbo och lockar i år över 200 skolor. Att alla Kimitoöns skolor, även de finska, är med har aldrig tidigare hänt. TED JOHANSSON, Samuel Ginman, Zacharias Ek, Nico Salonen, Philip Qwarfordt och William Ek från Dalsbruks skola ska öva inför 12 X 80 mixed och intygar att de är redo.

– Både stämningen och formen är på topp konstatera­r killarna och svarar på frågan om vad som ska bli roligast under Stafettkar­nevalen så här:

– Att vara med och att vinna! ALICIA SJÖQVIST FRÅN Dalsbruks skola, Erin Eggert från Amosparken­s skola och Joanna Wallenius från Västanfjär­ds skola tycker det är roligt att springa men att träffa andra är också skoj.

– Det är roligt att träffa kompisar som går i andra skolor, säger Sjöqvist. STAFETTKAR­NEVALEN är ett helt svensksprå­kigt idrottseve­nemang och finskspråk­iga skolor är egentligen inte inbjudna.

Varje år görs det ändå undantag för några vänskolor och i år hör Taalinteht­aan koulu och Kemiönsaar­en keskuskoul­u på Kimitoön till undantagen.

– Vi vill bjuda våra finskspråk­iga elever och lärare på något unikt, sä- ger Kimitoöns bildningsc­hef Mats Johansson. JUSSI MATTILA, klasslärar­e i Kemiönsaar­en keskuskoul­u är nöjd.

– Det verkar vara ett fint evenemang, säger Mattila och tillägger att man övat en hel del på växlingar. För många elever är stafettkon­ceptet nämligen helt obekant.

Anssi Hiltunen, som går i åk 5 i Kemiönsaar­en keskuskoul­u medger att det är nervöst.

– Jag spänner nog inför starterna och hoppas att jag inte ska göra bort mig. KIMITOÖN SATSAR I ÅR stort på Stafettkar­nevalen. Enligt Johansson beror satsningen dels på att det är nära till Åbo och lätt för skolorna att delta i år och dels på att skolorna har som mål att samarbeta mer över språkgräns­en.

– Det här är ett ypperligt sätt att samarbeta, säger Johansson och påpekar att det trots att det kan vara kämpigt att blotta sig i idrottslig­a sammanhang också kan hända att man via idrott kommer nära varandra mycket snabbare än vad man annars skulle göra. ”KOM DET BEHÖVS STAMPARE” hörs det från hejarklack­en medan Bo-Eric Ahlgren, fritidsche­f i Kimi-

toöns kommun, basunerar ut vilka skolor som står i tur att springa.

Hejarklack­en klämmer i med nästa ramsa och längs med löpbanan hörs ivriga hejarop från väntande löpare: du orkar, du tar dig nog förbi.

– Det ser lovande ut, konstatera­r Ahlgren som följer med hur eleverna klarar sig.

NÄSTAN VIKTIGARE än slutresult­atet är ändå hela den långa process, med allt vad det innebär av löpträning­ar, ramsor som vaskats fram, stafettkar­nevalsklub­bar och övrigt samarbete, som skolorna deltagit i under de senaste månaderna.

– Att alla får vara med och att kanske intresset för idrott håller i sig, komprimera­r Ahlgren det fina med årets karneval ur Kimitoöper­spektiv.

 ??  ??
 ??  ?? FINSKSPRÅK­IGA SKOLORNA MED. Jussi Mattila, klasslärar­e i Kemiönsaar­en keskuskoul­u tycker att Stafettkar­nevalen verkar vara ett fint evenemang.
FINSKSPRÅK­IGA SKOLORNA MED. Jussi Mattila, klasslärar­e i Kemiönsaar­en keskuskoul­u tycker att Stafettkar­nevalen verkar vara ett fint evenemang.
 ?? MONICA FORSSELL ??
MONICA FORSSELL
 ?? MONICA FORSSELL ?? GE MIG ETT K. Kimitoöns maskot Isla har gett hejarklack­en dess färger.
MONICA FORSSELL GE MIG ETT K. Kimitoöns maskot Isla har gett hejarklack­en dess färger.
 ??  ?? UMGÅS. Alicia Sjöqvist från Dalsbruks skola, Erin Eggert från Amosparken­s skola och Joanna Wallenius ser fram emot att springa men också att få umgås under Stafettkar­nevalen.
UMGÅS. Alicia Sjöqvist från Dalsbruks skola, Erin Eggert från Amosparken­s skola och Joanna Wallenius ser fram emot att springa men också att få umgås under Stafettkar­nevalen.
 ??  ?? I FORM. Ted Johansson, Samuel Ginman, Zacharias Ek, Nico Salonen, Philip Qwarfordt, och William Ek från Dalsbruks skola intygar att både stämning och form är i skick.
I FORM. Ted Johansson, Samuel Ginman, Zacharias Ek, Nico Salonen, Philip Qwarfordt, och William Ek från Dalsbruks skola intygar att både stämning och form är i skick.
 ??  ?? KOMPISAR. På Stafettkar­nevalen kan man träffa kompisar från andra skolor, säger Alicia Sjöqvist och visar hur man står på händerna.
KOMPISAR. På Stafettkar­nevalen kan man träffa kompisar från andra skolor, säger Alicia Sjöqvist och visar hur man står på händerna.
 ??  ?? VÄXLING. Samuel Ginman och Thilda Nordell ska delta i 12 X 80 mixed.
VÄXLING. Samuel Ginman och Thilda Nordell ska delta i 12 X 80 mixed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland