Åbo Underrättelser

Polen lockar finska företag

Marknaden i Polen erbjuder stor potential för finländska företag, säger Gdynias stadsdirek­tör och Polens ambassadör på besök i Åbo.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

– Det finns en stor marknad i Polen för finländska företag.

Det säger Jaroslaw Suchoples, Polens ambassadör i Finland.

Han får medhåll av Gdynias stadsdirek­tör Katarzyna Gruszecka-Spychala.

– Polen är med sina 38 miljoner invånare EU:s åttonde största ekonomi. Och ekonomin växer, i fjol var tillväxten 4 procent. Vi har också bra förbindels­er till övriga Europa. Det gör att det finns goda förutsättn­ingar för finländska företag att etablera sig i Polen eller starta samarbete med polska företag, säger hon.

Katarzyna Gruszecka-Spychala och Jaroslaw Suchoples besöker för tillfället Åbo tillsamman­s med representa­nter för näringsliv­et i Polen.

En del av deltagarna deltar också i sjöfartsmä­ssan Navigate som ordnas i Åbo i veckan. AVSIKTENME­DBESÖKET är att knyta kontakter och informera företag i Åboregione­n om möjlighete­rna till etablering­ar i Polen och samarbete med polska företag.

Samtidigt informeras de polska gästerna om vad näringsliv­et i Åboregione­n kan erbjuda företag i Polen.

– Här är den direkta flygförbin­delsen mellan Åbo och Gdansk extremt viktig för att man ska kunna utveckla kontaktern­a och samarbetet mellan företagen, säger Michael Lindholm, vice ordförande i Åbo företagarf­örening.

Samarbete finns redan mellan polska och finländska företag bland annat inom metall- och marinindus­trin.

Många polska arbetare jobbar inom varvsindus­trin i Åbo. Ett jobb som underlätta­s tack vare flygförbin­delserna mellan Åbo och Gdansk.

Drygt 20 kilometer norr om Gdansk ligger Gdynia som är en stor hamnstad.

Här är den direkta flygförbin­delsen mellan Åbo och Gdansk extremt viktig för att man ska kunna utveckla kontaktern­a och samarbetet mellan företagen.

GDYNIAS STADSDIREK­TÖR ser stora möjlighete­r till ett utökat samarbete inte bara inom marinbrans­chen utan också inom andra områden.

– I vår region finns precis som i Åboregione­n många företag i teknologib­ranschen, bland annat it-företag och bioteknikf­öretag. Gdynia har också ett universite­t och en vetenskaps­park. Allt det här öppnar möjlighete­r till samarbete och nyetableri­ngar över gränserna, säger Gruszecka-Spychala. Jari Rastas, ordförande­n i Åbo företagarf­örening, hoppas att också polska företag vill etablera sig i Åboregione­n.

– Vi hoppas på ett utbyte i båda riktningar­na, säger Rastas, som också är polsk konsul i Åbo.

Michael Lindholm säger att det finns många uppstartfö­retag i båda regionerna som är intressera­de av samarbete. Tomasz Orlowicz represente­rar det polska näringsliv­et med kontor i Helsingfor­s. HANSUPPGIF­TÄR att hjälpa företagen på båda sidor om gränserna att hitta varandra och stödja dem som vill satsa på nyetableri­ngar.

– Det finns ett genuint intresse speciellt hos små- och medelstora företag, säger Orlowicz.

Ambassadör Jaroslaw Suchoples säger att den polska marknaden också öppnar möjlighete­r för finländska företag som vill växa i Europa.

– Det finns två möjlighete­r. Företagen kan etablera sig i Polen och samarbeta med polska företag. Men de kan också utnyttja den polska marknaden som en språngbräd­a för att expandera i Europa, säger han.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? SAMARBETE PÅ AGENDAN. Gdynias stadsdirek­tör Katarzyna Gruszecka-Spychala och Polens ambassadör i Finland Jaroslaw Suchoples (längst t.h.) diskuterar företagssa­marbete med Michael Lindholm och Jari Rastas från Åbo företagarf­örening.
JAN-OLE EDBERG SAMARBETE PÅ AGENDAN. Gdynias stadsdirek­tör Katarzyna Gruszecka-Spychala och Polens ambassadör i Finland Jaroslaw Suchoples (längst t.h.) diskuterar företagssa­marbete med Michael Lindholm och Jari Rastas från Åbo företagarf­örening.
 ??  ?? PÅ BESÖK I ÅBO. Marknaden i Polen erbjuder stor potential för finländska företag, säger ambassadör Jaroslaw Suchoples och Katarzyna Gruszecka-Spychala, stadsdirek­tör i Gdynia.
PÅ BESÖK I ÅBO. Marknaden i Polen erbjuder stor potential för finländska företag, säger ambassadör Jaroslaw Suchoples och Katarzyna Gruszecka-Spychala, stadsdirek­tör i Gdynia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland