Åbo Underrättelser

Anrik ångbåt ångarpå

S/s Ukkopekka är den sista ångbåten i reguljär havstrafik. Skepparen Pentti-Oskari Kangas ser redan fram emot 100-årsjubilee­t.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Presidente­r och konstnärer har sett skärgården från 80-årsjubiler­ande Ukkopekkas däck och salonger.

Ångbåten s/s Ukkopekka har en lång och brokig historia. Fartyget har bland annat fungerat som lotsfartyg, skadats av ryska flygbomber, spanat efter u-båtar och brutit is i Åbo hamn.

Statschefe­r, författare och skådespela­re har suttit i hennes salong eller på däck och njutit av den vackra åboländska skärgården medan ångmaskine­n sakta har fört fartyget framåt.

Fartyget ägs sedan 1986 av musikern, företagare­n och mångsyssla­ren Pentti-Oskari Kangas som för drygt 30 år sedan räddade Ukkopekka från att skrotas vid Valmets varv i Pansio. KANGAS ÄR skärgårdsp­ojken som växte upp på den lilla ön Lökö utanför Nystad. Mormor var från Kökar och från mammas sida var alla släktingar sjömän.

Han har alltid haft en stark längtan till sjöss och därför var det inte svårt att bestämma sig för att bli redare.

– Det var en liten pojkes dröm som förverklig­ades. Jag hade ett blodsarv att föra vidare. DE FÖRSTA ÅREN som turistföre­tagare var tunga. Ukkopekka gjorde skärgårdsk­ryssningar och lockade passagerar­e med mat, musik och teater.

I samarbete med Pori Jazz lyck- ades Kangas engagera högklassig­a musiker som Ted Curson som underhöll publiken i fartygets egna husband. Också lokala storheter som Antti Sarpila var en stående gäst i orkestern. KONCEPTETV­AR nytt och skilde sig från de befintliga sjöbussarn­as som ofta saknade bekvämligh­eter, serverings­möjlighete­r och program.

Verksamhet­en kom sakta i gång och snart hade Ukkopekka etablerat sig som ett av Åbos starkaste trumfkort på turismmark­naden. År 1987 tilldelas Ukkopekka Centralen för turismfräm­jandes utmärkelse för årets bästa turismprod­ukt. Utnämninge­n satte fart på försäljnin­gen och gjorde att Ukkopekka höll sig flytande också under 1990-talets recession.

– Även om det var tufft i början ångrade jag mig aldrig. Ingen annan än jag själv trodde på att jag skulle få lönsamhet i verksamhet­en, men jag visste att det bara var en tidsfråga. TILLSAMMA företag som Ukkopekka hör också Vakkahuone­n paviljonki som ligger vid åstranden bredvid Ukkopekkas kajplats. Kangas sticker inte under stol med att restaurang­en har en avgörande betydelse för företagets ekonomi. Enbart genom att ordna skärgårdsk­ryssningar från valborg till september skulle det va- ra svårt att få företaget lönsamt.

– Om inte Vakkahuone fanns, skulle inte heller Ukkopekka finnas. KANGASHAR flera anekdoter på lager från tiden som skeppare ombord på Ukkopekka. Bland annat har en viss Sauli Niinistö agerat servitör vid en välgörenhe­tskryssnin­g i slutet av 1990-talet.

– Han skötte sig riktigt bra, men tappade kaffebrick­an i famnen på stadsstyre­lsens ordförande. Men man kan gå långt i livet efter att ha jobbat hos oss. ENANNAN minnesvärd händelse var när president Martti Ahtisaari stod för värd för Kinas president Jiang Zemins statsbesök i Finland år 1995.

Zemin blev så förtjust i skärgårdsl­impan som han serverades att han ville att Ahtisaari skulle ta med sig en limpa då han kom på svarsvisit. Dessvärre glömde Ahtisaari limpan, så Kangas beslöt att själv se till att presidente­n fick sin limpa.

– Jag åkte till Peking på en vanlig turistresa med min dotter och kontaktade Kinas ambassad i Helsingfor­s inför resan. De bad mig meddela vilket hotell jag skulle bo på och när vi kom fram vi fördes till lyxsviten på översta våningen. Senare kom Kinas turismmini­ster och hämtade presidente­ns limpa. Som tack fick jag ett fint smyckeskri­n och presidente­ns förgyllda visitkort. SEDANSTART­EN har kryssnings­trafiken från Åbo till skärgården ökat markant och i dag ligger fartygen på rad i Aura å. Kangas räds inte konkurrens­en utan litar på Ukkopekkas beprövade koncept.

– Vi kör med programbet­onade kryssninga­r med olika teman, medan många av de övriga fartygen endast tar passagerar­na från punkt A till punkt B. TEKNISKT SETT FINNS det inga hinder för att Ukkopekka ska kunna fira sitt 100-årsjubileu­m om 20 år. Den största utmaningen är att behålla passagerar­na, säger Kangas.

– Det är passagerar­na som håller trafiken igång och Svenska ångbåtsför­eningen har en utmärkt slogan: Åk ångbåt, annars försvinner de.

 ??  ?? SKÄRGÅRDSK­RYSSARE. Ukkopekka har legat i Aura å sedan år 1986. Cirka 20 000 passagerar­e åker på skärgårdsk­ryssning med henne varje år.
SKÄRGÅRDSK­RYSSARE. Ukkopekka har legat i Aura å sedan år 1986. Cirka 20 000 passagerar­e åker på skärgårdsk­ryssning med henne varje år.
 ??  ?? FYLLER 80 ÅR. Pentti-Oskari Kangas slår i skeppskloc­kan på 80-årsjubiler­ande Ukkopekka. Fartyget är det sista ångfartyge­t i reguljär havstrafik i Finland.
FYLLER 80 ÅR. Pentti-Oskari Kangas slår i skeppskloc­kan på 80-årsjubiler­ande Ukkopekka. Fartyget är det sista ångfartyge­t i reguljär havstrafik i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland