Åbo Underrättelser

SFP och Saml tiger

Också potentiell­a bundsförva­nten Samlingspa­rtiet lägger locket på.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

I juni tar SFP:s kretsmöte ställning till om det blir ett valförbund. Saml är trolig bundförvan­t men säger inget.

SFP i Egentliga Finland för fortfarand­e samtal om valförbund i landskapsv­alet i höst och i riksdagsva­let nästa år.

Men med vem och hur diskussion­erna går vill partiet inte säga. KONTAKTCHE­FEN Cecilia Achrén säger att man har en bakre gräns för när ett extra kretsmöte ska ordnas.

Sannolikt kommer SFP:s krets i Egentliga Finland att ta ställning i valförbund­sfrågan i slutet av juni. KRETSORDFÖ­RANDE Regina Koskinen säger att det i dagsläget är oklart om det extra kretsmötet fattar beslut om bägge valen, men ett beslut är trots allt att vänta om landskapsv­alet.

Om SFP ingår valförbund med ett annat parti i riksdagsva­let är det sannolikt att man ordnar en medlemsomr­östning för att få fram en huvudkandi­dat.

Utan ett valförbund går SFP till val på egen lista. SÅ LÅNGT HAR Sandra Bergqvist, Ida Schauman och Niklas Guseff sagt att de står till förfogande efter att Stefan Wallin slutar som riksdagsle­damot när mandatperi­oden tar slut – åtminstone för Egentliga Finlands valkrets. Nicke Wulff och Barbara Heinonen inväntar kretsmötet­s beslut om valförbund. ETTVALFÖRB­UND förutsätte­r trots allt att SFP hittar ett parti att bilda förbund med. Kalevi Kallonen, centerpart­ist i Kimitoöns kommun, sa i ÅU 12.4 att ett valförbund mellan Centern och SFP knappast blir av. GISSNINGSV­IS ÄR det med Samlingspa­rtiet som SFP förhandlar, men också på Samlingspa­rtiets kretskonto­r lägger verksamhet­sledare Juha Rantasaari locket på.

– Jag har inga kommentera­r om det här.

SFP var i valförbund med Samlingspa­rtiet i riksdagsva­let 2015.

 ??  ??
 ??  ?? ÅU 11.4. Barbara Heinonen, stadsdirek­tör i Mariehamn, överväger att ställa sig till förfogande, men hur lång lista SFP går till riksdagsva­l med avgör kretsmötet.
ÅU 11.4. Barbara Heinonen, stadsdirek­tör i Mariehamn, överväger att ställa sig till förfogande, men hur lång lista SFP går till riksdagsva­l med avgör kretsmötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland