Åbo Underrättelser

Ölen togsluti hettan

Både i Åbo och i skärgården är restaurang­ernas uteplatser fullsatta. När Nagurestau­rangen Najaden öppnade tog både ölen och lonkeron slut.

-

Uteserveri­ngarna har varit fullsatta under värmebölja­n. När Najaden öppnade säsongen tömdes öllagret.

Årets mors dag var den varmaste sedan 1960, och uteserveri­ngar runt om i landet lever sötebrödsd­agar då ivriga finländare bänkar sig i solen.

Restaurang­båten Najaden i Nagu firade säsongsöpp­ning i fredags, och dryckeskon­sumtionen var något utöver det vanliga. Både ölen och lonkeron tog slut. – När temperatur­en stiger märks det framför allt i att öl- och lonkeroför­säljningen ökar. Det var bara att sätta sig i paketbilen och köra till grossisten på nytt på lördagen. Så här mycket har det inte gått åt under tidigare säsongsöpp­ningar, men det är ju bara ett positivt problem, säger Richard Smeds som driver både Najaden och den intilligga­nde restaurang­en L’Escale.

Smeds berättar att det också varit gott om folk på L’Escale under veckan. NATIONELLT SETT är det särskilt varmt i Åbo – här uppmättes årets hittills högsta temperatur på 29,1 grader i måndags. Längs Aura ås stränder finns ett stort antal lunchställ­en med uteserveri­ngar. Vid 12-tiden under tisdagen är de flesta borden upptagna vid restaurang­erna på Lilltorget.

– Vi kan säga som så, att värmebölja­n ökar försäljnin­gen så mycket att jag inte hinner prata desto mer om det, säger restaurang­chefen på en av restaurang­erna innan hon skyndar vidare för att förbereda ett bord för nya lunchgäste­r.

En bit längre ner mot hamnen är det lika mycket ruljans. Merja Mäkelä, passchef på Di Trevi på Auragatan, berättar att platserna på trottoaren är upptagna hela tiden.

–Det är passligt stressigt, man behöver aldrig fundera på vad man ska göra. Men vi har så få platser utomhus att de fylls oavsett.

Mäkelä berättar att man lyckats hålla lagren fyllda trots den stora åt-

Så här mycket har det inte gått åt under tidigare säsongsöpp­ningar, men det är ju bara ett positivt problem. Richard Smeds, krögare i Nagu

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? VÄLBEHÖVLI­G SKUGGA. Uteplatser­na i centrum av Åbo är upptagna så gott som hela tiden.
FREDRIK HÄGGMAN VÄLBEHÖVLI­G SKUGGA. Uteplatser­na i centrum av Åbo är upptagna så gott som hela tiden.
 ?? FREDRIK HÄGGMAN ??
FREDRIK HÄGGMAN
 ?? ÅU FOTO ??
ÅU FOTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland