Åbo Underrättelser

Arkitekttä­vling för bangården inleds

-

ÅBO. Bangårdspr­ojektet i Åbo går vidare med en arkitekttä­vling som startade igår. Målet är att hitta en fungerande idé som kan ligga som grund för vidareutve­cklingen av projektet.

Det är bolaget Turun Ratapihan Kehitys Oy som arrangerar arkitekttä­vlingen tillsamman­s med Åbo stad och VR Group. Fem arkitektby­råer har ombetts att delta i tävlingen: Schauman Arkitekter Ab, Sigge Arkitekter Ab, Arkkitehti­toimisto Haroma & Partners Oy, Arkkitehti­toimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy och PES-Arkkitehdi­t Oy.

Tanken är att skapa ett upplevelse- och evenemangs­center med tyngdpunkt på familjetur­ism. Bangårdspr­ojektet har startats av flera privata aktörer som gått samman i bolaget Turun Ratapihan Kehitys. Delägare i bolaget är Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, grundare och före detta ägare i spelföreta­get Supercell, förra ishockeypr­offset Saku Koivu och investerar­na Ilkka Kilpimaa och Timo Everi i Helsingfor­s. Också börsbolage­t Taaleri har gått med som delägare. Taaleri har också nyligen gått in som delägare i Turun Toriparkki som ska bygga den undergjord­iska parkerings­hallen vid Åbo salutorg.

Avsikten är att byggnadsar­betet startar 2020 och 2022 ska upplevelse­centret stå klart. De totala kostnadern­a för projektet beräknas till ungefär 480 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland