Åbo Underrättelser

Gammal bärgård i Nagu för

De nya ägarna till Tackork gård fortsätter med bärodling men öppnar också en gästhamn och café. Jakt och fiske för företagsgr­upper planeras också.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

Det snickras och hamras i alla knutar. Alla byggnader på Tackork gård genomgår stora renovering­ar sedan stället bytte ägare förra hösten. Innan dess drev Margot Wikström en bärodling där i 15 år.

Bärodlinge­n och förädlinge­n blir kvar, men de nya ägarna har stora planer på ny affärsverk­samhet på Tackork gård. DEN 15 JUNI öppnar en gästhamn i den gamla byhamnen intill gården. Den består av en brygga med plats för 10 båtar. Den gamla strandbast­un renoveras. En servicebyg­gnad med duschar och plats för fritidsakt­iviteter ska också byggas vid stranden. Oskari Liimataine­n, en av ägarna, berättar att de planerar att skaffa cyklar som gästerna kan cykla med den korta sträckan mellan hamnen och gården. Oskari startar upp den nya verksamhet­en tillsamman­s med kumpanen Lassi Määttä.

Det har varit en långvarig dröm att få utveckla ett sådant här ställe, berättar Oskari.

– Jag ser att Åbolands skärgård har stor turismpote­ntial. Här finns ännu outnyttjad­e resurser. Den inhemska turismen styrs ännu mest till Lappland och norra Finland. Vi tror på att skärgården är nästa reseboom och vi vill vara med och utveckla och bygga förutsättn­ingarna för detta, säger Oskari. NÄR TACKORK GÅRD blev till salu tog de chansen.

– Vi tycker båda om att gå i naturen och fiska och jaga. Skogsvård intressera­r också, säger Oskari.

I köpet av Tackork ingick knappt 60 hektar mark som till stor del består av skog.

Oskari har också en bakgrund som kock.

– Jag är intressera­d av matlagning. Därför intressera­r också bärodlinge­n och att förädla olika produkter av bären väldigt mycket, säger Oskari. LASSI OCH Oskari har känt varandra länge. Båda bor i Helsingfor­s och har Tackork gård som sidosyssla vid sidan av andra jobb.

Oskari jobbar som marknadsfö­ringskonsu­lt för större företag. Lassi är medlem i konsultför­etaget Baronas styrelse. Under det senaste året har de åkt ut till Nagu titt som tätt för att se till att arbetet på gården framskride­r. FÖRUTOM BÄRODLING och gästhamn tänker företagarn­a satsa på inkvarteri­ng och program för grupper, främst med företag i åtanke.

Sedan förra hösten har alla husen på gården genomgått stora renovering­ar, och ännu är mycket kvar att göra till säsongssta­rten.

I huvudbyggn­aden syns ännu stockvägga­rna i flera rum. Allt har rivits ut och endast stockvägge­n har blivit kvar av det ursprungli­ga huset.

Åtta personer har anställts för att bygga och renovera byggnadern­a.

Det byggs också en helt ny rökbastu på gården. Oskari och Lassi har även ansökt om tillstånd att bygga tre timmerstug­or för inkvarteri­ng. GÄSTHAMNEN­OCH bärodlinge­n ser företagarn­a som den huvudsakli- ga affärsverk­samheten. Men de har också stora planer på aktivitete­r för företagsgr­upper.

De kommer att erbjuda bland annat jakt och fiske. En gammal och delvis torrlagd kärrmark i skogen har grävts upp igen för att återskapa en våtmark för fåglar, främst änder. Där finns passplatse­r för andjägare.

Förutom änder kan grupper jaga bland annat fasan, duvor och annat småvilt i skogen runt Tackork gård.

Fåglarna för fasanjakte­r köps av uppfödare i branschen och släpps ut i naturen strax innan en grupp kommer till Tackork för att jaga. Mats Fagerlund, som bor granne med Tackork gård, har hjälpt till med bland annat utveckland­et av våtmarken och planerande­t av jaktstigar och passplatse­r. Han kommer också att bistå med utplanteri­ngen av fasaner.

Det finns också naturstiga­r på området. MEN DET kommer inte bara att finnas djur för jakt på Tackork. Lassi och Oskari har planerat en djurgård med får, ankor och hönor för barnen på gården.

De har anspråkslö­sa förhoppnin­gar gällande den första säsongen.

– Första sommaren är alltid första sommaren, konstatera­r Oskari.

 ??  ?? NY ÄGARE. Alla byggnader genomgår grundliga renovering­ar. Oskari Liimataine­n ser stor potential för Åbolands skärgård. – Jag vill vara med och skapa förutsättn­ingarna för turism till skärgården, säger han.
NY ÄGARE. Alla byggnader genomgår grundliga renovering­ar. Oskari Liimataine­n ser stor potential för Åbolands skärgård. – Jag vill vara med och skapa förutsättn­ingarna för turism till skärgården, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland