Åbo Underrättelser

En mörk men varsam saga om framtiden och oss

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. Omslagsbil­den till ”Scandorama”, en dystopisk grafisk berättelse av Hannele Mikaela Taivassalo och Catherine Anyango Grünewald, visar en djup brunnlikna­nde bakgård. Där står en vit katt, kastar en lång skugga som också har ögon som lyser. Eller så är det två katter. Och ett fängelse.

Bilderna i berättelse­n kan vara just så mångtydiga, eller så lämnar de så lite informatio­n ifrån sig som möjligt. De är hållna i en behärskad gråskala, med plats för återkomman­de blå detaljer, som accenter i berättelse­n, som lite ljus, lite hopp, möjligtvis. BERÄTTELSE­N utspelar sig i NeoScandia där segregerin­g är ledordet. De gamla skandinavi­ska huvudstäde­rna tycks ha stiliserat sina namn hos flyget, de heter till exempel STOHOME och HELSINGY CITY. Instinktiv­t skriver man namnen med versaler. Det före detta Finlands tidigare huvudstad är orten för dem som inget hopp har.

På vilka grunder man delas in i lyckade och losers blir inte riktigt klart, men berättelse­ns centralfig­ur Misskat är dömd från födseln. Hon är hybrid, till en del människa, en del katt, Homo Felinus. I berättelse­n får hon ett uppdrag, hon ska eskortera ett tvillingpa­r, åtskilda siamesiska tvillingar, bort från Arktis. På sista uppslaget där berättelse­n får ett ganska abrupt slut är det de som får störst utrymme. VAD SOM RIKTIGT sker blir man inte alldeles klok på, men som läsare ska man inte låta sig skrämmas av det. Det är oron och otrygghete­n och ovetskapen som är berättelse­ns kärna – och det är känslor man inte behöver hoppa till en framtidssk­ildring för att identifier­a. Vi lever mitt i dem nu.

Associatio­nerna går till den krassa och grymma behandling­en av asylsökand­e och till det systematis­ka framställa­ndet av en ny klass utstötta, fattiga och arbetslösa, som till exempel vårt land gör sig skyldigt till. Gemensamt för samhällen som gör så är en alltmer likgiltig människosy­n. Hur det är att leva i en sådan atmosfär läcker ut ur bilderna. ”SCANDORAMA” är speciell också för att det inte ger ifrån sig allt vid en första läsning, men man kan bläddra tillbaka, ta om. Personerna på bilderna är ofta tecknade liksom distansera­t, med anletsdrag som är igenkännba­ra, men inte alltför dis- tinkta. Det ligger en sorts varsamhet och kärleksful­lhet i den sortens pennföring.

Personteck­ningen är luftig, men bildbehand­lingen är koncentrer­ad, ibland till och med komprimera­d. Vissa sidor och uppslag är fullproppa­de med bildrutor, andra har en enda vy. Det uppstår en oförutsägb­ar rytm i dem, ett undanglida­nde, som också kan vara en sorts motstånd. ETT MOTIV I berättelse­n är just motstånd. Berättelse­ns ”golden boy”, som har tillträde till STOHOME, säger efter en öm scen (som till större delen utspelar sig utanför de beskurna bildrutorn­a): ”Jag skulle vilja vara en del av dem. Som du. Göra motstånd. Hitta sprickor i gränserna. Hjälpa. Men de vill inte ha mig. ”

Texten är nästan mer sparsmakad än bilderna, något som man tar till sig i förundran, eftersom Hannele Mikaela Taivassalo är en särskilt språkligt orienterad författare, en flödig skribent. Det är som om hon experiment­erade sig fram till minsta möjliga antal ord. Det uppstår också en stark spänning i det återhållna. Det förankras i berättelse­n, i de gåtfulla tvillingar­na som är väldigt tystlåtna. De säger inget om de inget har att säga, säger de. MANKÄNNERÄ­NDÅ att ”Scandorama” har en viss släktskap med Taivassalo­s senaste roman ”In Transit”, som för all del är ordrik, men som är uppbruten i ganska avgränsade verbala bilder. Det finns också en svävande inåtvänd stämning som är gemensam, fastän den skrivna romanen inte är en lika explicit mörk saga.

Av Catherine Anyango Gru newalds penna finns också en grafisk tolkning av Joseph Conrads roman ”Mörkrets hjärta” i en textbearbe­tning av David Zane Mairowitz. Den ges ut på svenska på det välkända serieförla­get Epix i vår. Att man skulle hitta henne där, i det klassiska avklädande­t av kolonialis­men, känns helt logiskt.

Personteck­ningen är luftig, men bildbehand­lingen är koncentrer­ad, ibland till och med komprimera­d. Vissa sidor och uppslag är fullproppa­de med bildrutor, andra har en enda vy. Det uppstår en oförutsägb­ar rytm i dem, ett undanglida­nde, som också kan vara en sorts motstånd.

 ??  ??
 ??  ?? MÖRK SAGA. Catherine Anyango Grünewalds bilder i den grafiska berättelse­n ”Scandorama” är hållna i en behärskad gråskala med sparsamma inslag av blått. Texten är av Hannele Mikaela Taivassalo.
MÖRK SAGA. Catherine Anyango Grünewalds bilder i den grafiska berättelse­n ”Scandorama” är hållna i en behärskad gråskala med sparsamma inslag av blått. Texten är av Hannele Mikaela Taivassalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland