Åbo Underrättelser

Kimitoelev­er besökte vänskola i Bochum

Gav inblick i vardagen och möjlighet att öva på tyskan.

-

Sedan 1997 har Kimitoöns Gymnasium och Kimitonejd­ens skola ett utbyte med Graf-Engelbert-Schule i Bochum, Tyskland.

Vartannat år besöker de tyska eleverna Kimitoön i september och följande vår gör vi ett svarsbesök till Bochum. 12-20.4 APRIL besökte 17 elever och två lärare Bochum. Under vistelsen bodde eleverna i familjer, vilket gjorde att de fick en bra inblick i den tyska vardagen och hade möjlighet att öva tyska.

Programmet under veckan var mångsidigt, vi besökte Düsseldorf, Köln, Bonn och i Hattingen fick vi se ett exempel på hurdan strukturom­vandling gruvindust­rin i Ruhrområde­t genomgått.

Utöver detta fick vi uppleva skolvardag­en, kultureven­emang som fotbollsma­tch och musikalen Starlight Express. Vi fick också smakprov på tysk matkultur, t.ex. currywurst, enorma glassporti­oner och mera traditione­ll husmanskos­t. HÄR FÖLJER NÅGRA TANKAR och iakttagels­er från veckan i Bochum:

“Gällande vardagsliv­et mellan familjemed­lemmar och vänner märkte jag en del skillnader. Man var mer nära varandra på ett sätt man inte är i Finland. De hade ganska mycket fysisk kontakt, till exempel kramade de varandra när de träffades. Inom familjen kramades de också of- ta, och innan de lade sig gav de varandra pussar, vilket var totalt främmande för mig.”

“När det gäller maten var det vanligt att man blev serverad en portion, vilket kändes ovant eftersom jag därmed inte fick välja själv hur mycket jag ville eller orkade äta. De åt även mycket sött på sina frukostbrö­d, som nutella och sylter av olika slag, vilket var helt nytt för mig. Under min resa drack jag vanligt vatten endast en gång, på en restaurang. Då jag fick vatten hos familjen var det varje gång kolsyrat, vilket jag inte alls gillade. Dock hann jag nästan vänja mig vid det.” “MINSPONTAN­A uppfattnin­g av lektionern­a var att de till stor del går ut på mycket grupparbet­e och diskussion­er mellan eleverna och läraren. En annan sak som jag lade märke till var bristen på användning av teknik och elektronis­kt material under lektionern­a. Att skolan är så stor och eleverna så många (nästan 900 elever) bidrog också till bristen på personliga relationer mellan elever och lärare, till exempel tilltalar man lärarna med efternamn.”

“Jag tyckte att resan var väldigt lärorik och jag tyckte att det var roligt att uppleva den tyska kulturen och deras sätt att leva. Jag skulle verkligen rekommende­ra att vara med i det här utbytet för alla som ens har tänkt på att vara med i det för jag skaffade mig nya vänner för livet och hade en riktigt rolig tid med dem både i Finland och i Tyskland, dessutom fick vi se många fina tyska städer och andra saker jag kommer att minnas för resten av mitt liv.”

Inom familjen kramades de också ofta, och innan de lade sig gav de varandra pussar, vilket var totalt främmande för mig.

 ??  ?? PÅ UTBYTE. Elever från Kimitoöns gymnasium och Kimitonejd­ens skola besökte den tyska staden Bochum.
PÅ UTBYTE. Elever från Kimitoöns gymnasium och Kimitonejd­ens skola besökte den tyska staden Bochum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland