Åbo Underrättelser

Läcker knappkonst

Textilkons­tnär Annika BaarmanSun­dblom i Västanfjär­d började en gång samla på knappar och kunde inte sluta.

- Text& foto: Monica Forssell 040 860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Intresset för knappar började i liten skala under studietide­n på 1980-talet i Åbo. Annika Baarman-Sundblom gick på Åbo hemslöjdsl­ärarinstit­utet och det hörde ofta någon skojig knäppning till de plagg studerande­na skulle sy.

Under årens lopp eskalerade knappsamla­ndet. Baarman-Sundblom började undervisa i textil vid linjen för artesaner vid Axxell och blev samtidigt känd bland annat för sina stickade schalar. I DAG JOBBAR Baarman-Sundblom, vid sidan om arbetet som konstnär, som sysselsätt­are vid Almahemmet­s dagcenter i Kimito. Hon är bosatt i Västanfjär­d och i svärfars gamla garage har hon sin ateljé.

Och där – bland alla andra intressant­a material på hyllorna finns också sextio liter knappar i olika burkar.

De är av olika färg och olika form, en del är riktigt gamla, andra nya. De är hittade, köpta, skänkta.

– Jag kan sortera knappar med ögonen fast, säger Baarman-Sundblom. Knappar av pärlemo till exempel är kallare än knappar av plast.

Tusentals knappar alltså, som inte bara ser olika ut utan också känns olika. FÖRUNGEFÄR sju-åtta år sedan blev den första knapptavla­n färdig. Den föreställd­e en färgcirkel. I dag samlar Baarman-Sundblom knapparna till stora geometrisk­a former, så kalllade mandalor.

– Jag borde egentligen sluta. Men det är så roligt. Egentligen är det ju helt huvudlösa produkter – fast de är lite skojiga, säger Baarman-Sundblom.

Hon börjar i mitten och jobbar utåt mot mandalans åtta blad och varenda knapp syr hon fast för hand. En mandala av Baarman-Sundblomka­n kan bestå av allt från 300 till 1000 knappar.

– Jag fascineras av färgerna. De rätta nyanserna. Men också materialet är spännande, det finns så många olika sorters knappar. Knappar av trä, ben, glas, metall och pärlemor, alltså knappar av snäckskal. Dem är jag särskilt svag för, säger BaarmanSun­dblom. FÖR NÅGRA ÅR sedan hade hon turen att få köpa en del av en gammal handarbets­affärs lager i S:t Karins. Butiken hade stängt för flera år sedan men i ägarens lager fanns det kvar bland annat gamla vintage- och retroknapp­ar.

Annars är det främst på loppmarkna­der Baarman-Sundblom fyndar sina skatter.

– Någon gång har jag frågat om det passar att jag bara köper knapparna och så har jag fått lämna kvar plagget på loppmarkna­den, skrattar Sundblom-Baarman.

Ateljén i Västanfjär­d är öppen enligt överenskom­melse och till sommaren är det aktuellt med utställnin­g.

 ??  ??
 ??  ?? TEXTILKONS­TNÄR. Annika Baarman-Sundblom samlar på olika material som, om det vill sig, förvandlas till konstverk, smycken och prydnadsfö­remål. Hon kommer från Ingå men är nu bosatt i Västanfjär­d där hon har sin ateljé i sin svärfars gamla garage.
TEXTILKONS­TNÄR. Annika Baarman-Sundblom samlar på olika material som, om det vill sig, förvandlas till konstverk, smycken och prydnadsfö­remål. Hon kommer från Ingå men är nu bosatt i Västanfjär­d där hon har sin ateljé i sin svärfars gamla garage.
 ??  ?? ETT PORTRÄTT HAR DET OCKSÅ BLIVIT. Men Helen Schjerfbec­k är enligt Annika Baarman-Sundblom lite av ett fuskverk eftersom knapparna är limmade och inte sydda.
ETT PORTRÄTT HAR DET OCKSÅ BLIVIT. Men Helen Schjerfbec­k är enligt Annika Baarman-Sundblom lite av ett fuskverk eftersom knapparna är limmade och inte sydda.
 ??  ?? MITTEN ÄR BÖRJAN. Mandalans mittpunkt är viktigast och det är också där Baarman-Sundblom börjar.
MITTEN ÄR BÖRJAN. Mandalans mittpunkt är viktigast och det är också där Baarman-Sundblom börjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland