Åbo Underrättelser

Frittis i Åbo fullt i början av juni

Rekordstor­t behov av ledd fritidsver­ksamhet för skolbarn. Inte ens köplatser till Folkhälsan­s sommardagh­em för skolbarn i årskurs 1–4.

- Monica Forssell 040 860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

De två första veckorna i juni är det så många barn som har anmälts till Frittis att Folkhälsan inte längre tar emot anmälninga­r ens till kölistan.

– Behovet ser ut att vara större i år än tidigare år, säger Mona Åkerberg, servicesek­reterare inom Folkhälsan välfärd i Åbo. FOLKHÄLSAN ordnar fritidsver­ksamhet för barn i årskurs 1–4 under de tre första veckorna i juni och de två sista sommarlovs­veckorna i augusti.

Under midsommarv­eckan och de två veckorna i augusti finns det ännu lediga platser och Åkerberg påpekar att också barn som blir skolelever först på hösten får delta i verksamhet­en i augusti. MIIA SÖDERSTRÖM var ute i god tid och anmälde tvillingar­na Ines och Amos till Frittis alla tre veckorna i juni, så fort det bara var möjligt.

Det är hon glad över nu. Ines och Amos deltog också i fjol somras i Folkhälsan­s fritidsver­ksamhet.

– Jag anade lite att det skulle bli rusning, säger Söderström. OCKSÅ VILLE MALINEN, pappa till förstaklas­saren Miska, var snabb och fick en plats under de populärast­e veckorna i juni.

– Hade vi inte fått en plats hade det nog inneburit en hel del pusslande för oss föräldrar. Jag hade kanske blivit tvungen att ta tjänstledi­gt utan lön, förklarar Malinen. ÅBO STAD ordnar ingen ledd fritidsver­ksamhet för skolbarn under somrarna utan det är olika föreningar och organisati­oner som erbjuder kurser, läger och klubbar åt barn som behöver tillsyn under tiden som föräldrarn­a jobbar.

Också på finskt håll verkar det flesta dagslägren och klubbarna vara fulla. SÖDERSTRÖM­VAR nöjd med Frittis i fjol, men anser att gruppen på femtio barn är stor.

– Det är min enda invändning. Så många barn i en grupp kan kännas ganska tung för ett barn.

Åbo svenska församling ordnar också en sommarklub­b för barn i juni, men också den är full. Likaså är sommarkurs­erna vid Kurala by- backe fulla. Däremot finns det plats på Kulturlägr­et (ÅU 12.5) första veckan i juni. Kulturlägr­et är riktat till 9-12 åringar. I Åbo stads broschyr Kiva kesä finns evenemang, klubbar, läger och kurser riktade till barn i Åbo listade. I broschyren finns också kontaktupp­gifter till de olika arrangörer­na.

 ??  ?? GLADA. Hade det inte ordnat sig med en plats på Frittis hade kanske pappa Ville Malinen varit tvungen att ta tjänstledi­gt från jobbet.
GLADA. Hade det inte ordnat sig med en plats på Frittis hade kanske pappa Ville Malinen varit tvungen att ta tjänstledi­gt från jobbet.
 ??  ?? NÖJDA. Nioåringar­na Ines och Amos Söderström hade tur då mamma Miia Söderström var snabb i vändningar­na och lyckades boka platser på Frittis för alla tre veckorna i juni.
NÖJDA. Nioåringar­na Ines och Amos Söderström hade tur då mamma Miia Söderström var snabb i vändningar­na och lyckades boka platser på Frittis för alla tre veckorna i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland