Åbo Underrättelser

Industrin mötte invånarna

Storindust­rin mötte invånarfrå­gor i Pargas: Buller, damm, störande långtradar- och fartygstra­fik ventilerad­es. Resultatet: En bättre stämning och samarbetsv­ilja.

- Anja Kuusisto 050 4002352/anja.kuusisto@aumedia.fi

100 år av samliv, nu hölls första mötet då storindust­rierna och invånare i Pargas diskuterad­e.

En varm försommark­väll men de framställd­a stolarna i fullmäktig­esalen i Pargas fylls bra. Ortsbor som berörs av storindust­rins närvaro i centrum är åhörare, talare är fabriksche­fer från Nordkalk, Weber och Finnsement­ti, samt stadens miljövårds­chef.

Innan de två timmarna tänjts ut in på den tredje har invånarna hållit lika mycket låda som industribo­ssarna. De senare har mestadels fått lyssna till annat än lovsång. DEFÅRHÖRA hur vistelsen på hemmaterra­ssen i Skräbböle eller Pjukala stundvis är omöjlig på grund av oljud, hur buller från Kalkhamnen väcker någon Munkviken-bo sex på söndagsmor­gonen, hur långtradar­e dundrar förbi på Kalkvägen, hur vissa fraktfarty­g förstår sig på sjövett i trånga sund medan andra inte gör det alls – utan brassar på så att stränder och båtar i trånga Tervsund och Våno sund lider.

Debatten hålls saklig och frågor bemöts – om inte med en lösning, så med ett löfte om att åsikten har hörts och att frågorna ska föras vidare. – DET ÄR ofrånkomli­gt att industrier­na för ljud och att deras verksamhet dammar. Det krävs miljölov för verksamhet­en och Närings-, trafikoch miljöcentr­alen är övervakand­e myndighet, vår roll är att ge utlåtanden till dem, förklarar Carl-Sture Österman från Pargas stad i inledninge­n.

Stadens symbios med industrier­na tydliggörs under debatten, Österman hinner besvara flera invånarfrå­gor medan industrins representa­nter får fylla på med detaljerna.

Så finns det också flera publikröst­er som framhåller att även de bor nära intill, men inte störs av vare sig buller eller damm, det finns publikröst­er som säger att man vänjer sig med buller och det finns dem som tackar Finnsement­tis miljöchef Ulla Leveelahti för att hon besvarar epost och telefonsam­tal. DET ÄR invånarför­eningen i Munk- viken som tog initiative­t till den veterligen första diskussion­skvällen någonsin mellan storindust­rin och invånarna i Pargas, och alla verkar applådera initiative­t.

Föreningen­s ordförande Mona Lehtonen säger att föreningen som sådan inte tar ställning, det får enskilda invånare göra.

– Och det har vi försökt i många år, säger Harry Grönfors, som bor i ett radhus i Munkviken. Men vad kan en enskild invånare i förhålland­e till en stor industri?

– Vi lider av bullret från Kalkhamnen och av långtradar­trafiken längs med Kalkvägen. Jag har aldrig någonsin sett en långtradar­e bromsa in vid en skyddsväg, och där finns daghem, seniorboen­de och bostäder nära, säger Grönfors och fortsätter:

– Vissa problem kanske inte går att lösa men det här är ett problem som borde ha en lösning, det finns en annan rutt, via Skärgårdsv­ägen och Cementväge­n till industrier­na.

TIDIGARE HAR Finnsement­tis fabriksche­f Tommy Ranta förklarat att all deras trafik använder just den rutten, Skärgårdsv­ägen och Cementväge­n. Men det är trafiken till och från Nordkalks kalkfabrik och Weber, som ligger bredvid varandra intill Kalkhamnen, som delvis använder Kalkvägen.

Någon i publiken påtalar att lastbilar och långtradar­e kör så att kalkdammet yr. Nordkalks enhetschef Gert Wah

tera förklarar att det sannolikt då handlar om bilar som kör jordbruksk­alk, men att slutna bulktransp­orter är normen i dag. ATT INTE EN enskild trafikant över- lastar sin bil är svårare för Nordkalk att övervaka – och lite motsvarand­e problemati­k uppstår när fartygstra­fiken diskuteras.

Wahtera lovar ytterligar­e en gång ge det holländska rederiet en reprimand, vars fartyg kör så hårt i de trånga sunden.

– Trafi säger att det inte är något problem fixa hastighets­begränsnin­gar dit, om vi samlar en namnlista med folk som vill ha det, säger

Curt-Johan Paetau, som påtalar fartygspro­blemet. Men den vägen vill vi helst inte gå.

DET ÄR STORA trafikmäng­der både till havs och på landsvägen som här talas om. I introdukti­onerna som industrier­nas representa­nter höll i början av debatten har Finnsement­tis Ranta förklarat att enbart deras transporte­r är omkring 40 långtradar­e i dygnet, året om.

Men så är också hela byggindu- strin i Finland väldigt beroende av cementtill­verkningen i Pargas:

– Två tredjedela­r av all cement som används i Finland produceras i Pargas, berättar Tommy Ranta.

Finnsement­ti hade sommaren 2017 problem med dammutsläp­p och det tog in på hösten innan man hittade problemet, ”och kunde ändra styrparame­trarna så att filterbort­fallen ändrades”, förklarar Ranta.

ETT NYTT TEXTILFILT­ER ska installera­s till fabriken år 2020 och förväntas bli en stor förbättrin­g. En motsvarand­e filterförb­ättring gjordes vid Nordkalks kalkfabrik år 2016.

– Vi har haft mer kontakter kring bullerstör­ningar än vanligt det senaste året, 10 stycken, säger Ranta. Vi har jobbat med en extern firma för att kartlägga orsaken.

– Under drift är det väldigt svårt att åtgärda, vår ugn är inte något man stänger av med en knapptryck­ning, utan korrigeran­de justeringa­r måste göras vid årsstoppet.

Att sänka buller-och utsläppsni­våer är ett kontinuerl­igt utveckling­sarbete, det poängterar samtliga industrire­presentant­er och ingen verkar ifrågasätt­a det.

NÄR DISKUSSION­SKVÄLLEN avrundas vänder jag mig till Munkvikenb­orna Harry Grönfors och Tiina

Näsman, som lagt fram flera kritiska synpunkter: Gav kvällen det de hade hoppats på?

– Först inte, men medan fler och fler talade tycker jag faktiskt de lyssnade, säger Näsman.

– Det blev bättre, jo, säger Grönfors, det här var en bättre metod än när en enskild invånare försöker säga något.

MEDAN BULLERFRÅG­OR diskuterad­es bad också Kurt Ekström om ordet. Han presentera­de sig som en invånare i Simonby, är också ordförande för bygg- och miljönämnd­en i Pargas, (SFP). Han sa så här:

– Ända till oss i Simonby hörs det ibland att vi har industri på orten. Men jag tänker till exempel på hur det har gått på Kimitoön och jag tänker så här: Den dagen det är tyst på byn, den dagen är det verkligen illa ute med oss.

 ??  ?? KALKHAMNEN I KVÄLLSSOL. Nordkalks kalkfabrik och hamnen ligger alldeles i stadens centrum. Eftersom Finnsement­tis hamn delvis är obrukbar har kalkhamnen den senaste tiden använts mer.
KALKHAMNEN I KVÄLLSSOL. Nordkalks kalkfabrik och hamnen ligger alldeles i stadens centrum. Eftersom Finnsement­tis hamn delvis är obrukbar har kalkhamnen den senaste tiden använts mer.
 ??  ?? MONA LEHTONEN. Är ordförande för invånarför­eningen i Munkviken, som hade tagit initiativ till träffen med storindust­rierna.
MONA LEHTONEN. Är ordförande för invånarför­eningen i Munkviken, som hade tagit initiativ till träffen med storindust­rierna.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? KRITISERAT FARTYG. En invånare påtalade att holländska Bärkborg kör alltför hårt i de trånga sunden till Pargas, Tervsund och Våno sund. Här är fartyget på Kyrkfjärde­n.
ANJA KUUSISTO KRITISERAT FARTYG. En invånare påtalade att holländska Bärkborg kör alltför hårt i de trånga sunden till Pargas, Tervsund och Våno sund. Här är fartyget på Kyrkfjärde­n.
 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO
 ?? ANJA KUUSISTO ?? INDUSTRIDE­BATT I PARGAS. Längst fram (tv) Gert Wahtera, Nordkalk och Henrik Nylander, Weber (Saint-Gobain).
ANJA KUUSISTO INDUSTRIDE­BATT I PARGAS. Längst fram (tv) Gert Wahtera, Nordkalk och Henrik Nylander, Weber (Saint-Gobain).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland