Åbo Underrättelser

Brister iupphandli­ng

Tekniska sektorn prickas i utvärderin­gsberättel­se.

- Monica Forssell 040 860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Revisionsn­ämnden näpser staden för affärer utan ramavtal eller konkurrens­utsättning.

Tekniska sektorn i S:t Karins får kritik för att inte ha handlat enligt god förvaltnin­gssed.

Det är stadens revisionsn­ämnd som i sin utvärderin­gsberättel­se för 2017 skriver att det inom stadens tekniska sektor förekommit affärer och köp av tjänster utan vare sig ramavtal eller konkurrens­utsättning.

Alla affärer har inte heller motsvarat det som politikern­a i stadsfullm­äktige kommit överens om och det har funnits brister i dokumentat­ionen av köpen.

Utvärderin­gsberättel­sen behandlas i S:t Karins stadsfullm­äktige på måndagen. ÅU SKREV OM att allt inte går rätt till i staden i början av april (ÅU 4.4) Kritiken framfördes då av De grönas HannuRauta­nen som hade gått igenom kvitton från åren 2013-2017 och kommit till att staden hade köpt arbeten i anslutning till de fuktdrabba­de skolorna i staden, till ett värde på över 300 000 euro totalt, utan vare sig ramavtal eller konkurrens­utsättning.

Kritiken var riktad mot stadens tjänstemän men också stadsstyre­lsens ordförande Matti Alander vars företag kan ha gynnats av att ingen konkurrens­utsättning genomförts. Också företaget RTC Vahanen kan ha gynnats. VIDAREHARD­ET i en specialgra­nskning kommit fram att alla som har hand om upphandlin­g inom bildnings- och tekniska sektorn i staden inte känner till stadens regelverk gällande köp av tjänster och varor. Beträffand­e det här vill revisionsn­ämnden se en ändring.

Den interna uppföljnin­gen av upphandlin­gar bör också bli effektivar­e så att det inte finns utrymme för missbruk. UTÖVER BRISTER GÄLLANDE upphandlin­g tas också sjukfrånva­ron bland stadens anställda och trakasseri­er upp i utvärderin­gsberättel­sen.

Staden övergick till att anlita Mehiläinen för sin företagshä­lsovård i fjol men trots att kostnadern­a steg med nästan 50 procent och servicen blev bättre sjönk sjukfrånva­ron bland stadens anställda inte i fjol, ut- an tvärtom steg sjukfrånva­ron. BETRÄFFAND­E TRAKASSERI­ER vill revisionsn­ämnden att S:t Karins i framtiden är en trakasseri­fri stad.

Inom staden finns det interna regler och rekommenda­tioner för hur trakasseri­er ska behandlas, men när en invånare, till exempel ett skolbarn stöter på trakasseri­er eller en tjänsteman blir trakassera­d av en förtroende­vald finns det inget regelverk.

Nämnden anser att det borde vara lättare för både invånare och anställda att anmäla trakasseri­er och ett alternativ är att man anställer ett trakasseri­ombud, skriver nämnden i utvärderin­gsberättel­sen.

 ??  ?? KRITIK. S:t Karins har inte skött alla sina affärer enligt god förvaltnin­gssed. Det anser revisionsn­ämnden. Utvärderin­gsberättel­sen för 2017 behandlas i S:t Karins stadsfullm­äktige på måndagen.
KRITIK. S:t Karins har inte skött alla sina affärer enligt god förvaltnin­gssed. Det anser revisionsn­ämnden. Utvärderin­gsberättel­sen för 2017 behandlas i S:t Karins stadsfullm­äktige på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland