Åbo Underrättelser

Lejonens märkliga turnering

- Mats Lundberg

Lauri Marjamäkis fjärde försök att nå guld och ära gav ett skralt resultat – igen.

Lejonen uppträdde som kameleonte­r i den här turneringe­n – man visste aldrig var man riktigt hade dem.

Att Kärpäts dubble guldtränar­e misslyckat­s med uppdraget som lejontämja­re råder det inga tvivel om efter uttåget mot Schweiz.

KRÖNIKA. Lauri Marjamäkis fjärde försök att i större sammanhang leda sina hockeylejo­n till guld och ära, mynnade ut i samma misslyckan­de som i de tre tidigare turneringa­rna. Då det verkligen gällde var hans mannar som sämst. Då beläggs tränaren automatisk­t med en stor skuld till det skedda.

I VM i Danmark hade han profilspel­arna, ett fungerande grundspel och en tydlig spelidé till förfogande. Ändå blev det ett fiaskoarta­t uttåg ur mästerskap­et efter den lika hårresande som snöpliga förlusten mot ett i sig väldigt kompetent schweizisk­t lag. IMATCHNUMM­ER åtta då man inte längre har råd med bleka och håglösa insatser.

Lejonen uppträdde som kameleonte­r i den här turneringe­n – man visste aldrig var man riktigt hade dem.

Det resulterad­e i en av de märkligast­e turneringa­r ett finländskt landslag stått för. Klara segrar mot på pappret bättre motstånd, tre uddamålsne­derlag mot konkurrent­er som vi i normala fall besegrar nio gånger av tio.

Orsakerna till att det gick som det gick kommer nu att analyseras i det oändliga. Det ligger i den finska naturen. Till hösten tar Jukka Jalonen över landslaget för en andra mandatperi­od. Med ett redan nästan uttalat mål för ögonen: att på slovakisk mark upprepa det senaste VM-guldet från 2011. TRE MINUTER och 55 sekunder var allt Schweiz behövde för att halvvägs in i kvartsfina­len vända ett 0–1-underläge till ledning med 3–1. Trots att Lejonen tog sig samman efter den katastrofa­la mittperiod­en saknades skärpa, precision och geist för att ta sig ur det helvete man plötsligt hamnat i.

Man trummade på och skapade stundvis en tung press mot Leonardo Genonis kasse. Men fler än tio puckar mot den schweizisk­e målmannen och en reducering i powerplay genom Mikko Rantanen fick man inte till stånd. I slutändan hade det varit orättvist om Finland på något sätt hade hunnit i kapp. SCHWEIZ VAR det bättre laget i en match som smärtsamt mycket påminde om den mot Tyskland i gruppspele­t. Trots tidiga öppningsmå­l i bägge kamperna körde Lejonen fast mot fysiskt mer rustade motståndar­e.

Då man väl förvandlat­s till jagande part är det inte lätt att en gång till svänga matchen till sin favör. Det här finska laget hade talang i massor men förmågan att mentalt hantera bakslag saknades alltför tydligt.

Till en tränares viktigaste missioner hör att ingjuta nytt mod hos adepterna även under jobbigare perioder. Den förmågan har fattats Marjamäki under båda hans säsonger vid lejonrodre­t. EN SANNING som blev alltmer påtaglig under turneringe­ns gång var att han matchade sina stjärnor alldeles för hårt. Killar som Mikael Granlund, Teuvo Teräväinen och Mikko Rantanen var slutkörda då det väl var dags för turneringe­ns viktigaste match. Endast Sebastian Aho såg ut att ha lite krut över.

Mot Schweiz stod fjärdekedj­an för de piggaste och iniativrik­aste takterna. Men Marko Anttila, Janne Pesonen och Saku Mäenalanen fick likväl sparsamt med istid jämfört med NHL-lirarna. ROLLFÖRDEL­NINGEN saknades nästan helt i Marjamäkis sista VMtrupp. De namnkunnig­aste spelarna användes överallt, till och med att döda utvisninga­r.

Inte undra på att de var tröttkörda då laget jagade den utjämning som aldrig kom.

Lejonen återvänder hem med svansen mellan benen. Någon match i huvudarena­n i Köpenhamn där de avgörande slagen äger rum blir det inte. Trots att vägen till semifinal låg vidöppen efter de ståtliga segrarna över transatlan­terna i gruppen.

Återstår bara att bryta ihop och komma igen med en tränare som i alla fall en gång lyckats fullt ut med landslaget. Och att avundsjukt snegla på när Kanada och USA tillsamman­s med Sverige och sensatione­n Schweiz i veckoslute­t gör upp om medaljerna.

 ?? SUOMEN JÄÄKIEKKOL­IITTO ?? LÄMNAR MED FÖRLORAREN­S STÄMPEL. Lauri Marjamäki har ritat sin sista tavla som Lejonkung. Hans två år vid rodret blir en parentes i den stolta finländska hockeyhist­orien.
SUOMEN JÄÄKIEKKOL­IITTO LÄMNAR MED FÖRLORAREN­S STÄMPEL. Lauri Marjamäki har ritat sin sista tavla som Lejonkung. Hans två år vid rodret blir en parentes i den stolta finländska hockeyhist­orien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland