Åbo Underrättelser

Mer fartygstra­fik från Kalkhamnen

- Anja Kuusisto

Under debatten fick också invånarna en förklaring till varför fraktfarty­gstrafiken har ökat till Kalkhamnen, det vill säga den inre av industriha­mnarna i Pargas, en hamn som ligger precis intill gästhamnen.

Förklaring­en är att Finnsement­tis hamn (som ligger snäppet längre bort från centrum sett) år 2016 uppdagades ha en spricka, och hamnen har sedan dess inte kunnat användas alls i samma utsträckni­ng som tidigare – vilket Nordkalk annars gärna hade gjort, sa enhetschef Gert Wahtera.

Den kalk som Nordkalk importerar och den sidosten som Nordkalk bryter i Pargas, och som skeppas ut, anlitar nu Kalkhamnen. Nordkalk jobbar hårt på att också sidostenen ska utnyttjas och de allra senaste åren har man lyckats sälja mer sidosten (i stället för att fylla upp den så kallade hundbanan med den). En stor del av den sålda sidostenen transporte­ras bort landvägen, men speciellt till de baltiska länderna säljs också sidosten som lastas i Kalkhamnen och fraktas med fartyg. Det är ofrånkomli­gen en bullrande verksamhet.

För Finnsement­tis del är ett hamnbygge på kommande, och ansökan om ett muddringsl­ov är inlämnat till NTM-centralen. Muddringsl­ovet är inte ännu beviljat. Planen är att dumpa muddermass­orna i farleden väster om Långholmen, och under debatten väcktes också frågor kring det, och om hur havet och fisket mår då. Dumpningss­tället är dock så djupt och mängderna sådana att Finnsement­ti tror på ett kommande lov – högst sannolikt med vissa villkor kring utplanteri­ng av fiskyngel med mera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland