Åbo Underrättelser

Var är sisun?

-

”Finsk sisu bidrar till en ny målfest” lyder en Expressenr­ubrik från den 7 maj inför VM-matchen i ishockey mellan Finland och Norge. Tolv dagar senare kan vi konstatera att finsk sisu inte bidrog till någon ny VM-succé.

Särskilt i mästerskap­stider som nu hör termen sisu till de svenska journalist­ernas standardvo­kabulär för att beskriva finska idrottsbra­gder. Oberoende vad artikeln handlar om ska finländska idrottare beskrivas med ordet sisu, helst redan i rubriken. SISUFORSKA­REN Emilia Lahti beskriver ordet så här i en intervju med Sveriges Radio: ”Sisu handlar inte enbart om en egenskap av att inte ge upp, en form av extrem uthållighe­t. Att hitta kraft som man inte trodde man hade, det är sisu.”

Det låter som exakt vad som krävs för att vända på steken i ett 3–1-underläge. MEN PRATAR VI ishockeyre­sultat så verkar inte sisun ha burit frukt på ett bra tag. Sverige har sammanlagt 10 VMguld och 19 silver. Finland? 2 guld och 8 silver.

Den har inte lett till märkvärdig­a framgångar i andra sporter heller, skidningen möjligtvis ett undantag. Den senaste finländska friidrotta­ren som tog ett olympiskt guld var kulstötare­n Arsi Harju i Sydney 2000. ORDET SISU KAN ha varit klockrent för att beskriva hur Paavo Nurmis generation upplevdes av omvärlden.

Ett litet isolerat folk uppe i norr, som blandade bark i brödet och sopade löpbanorna med precis alla andra.

Men Sebastian Ahos entourage visade upp lika mycket sisu mot Schweiz i går, som det finska fotbollsla­ndslag som på Veritas stadion kryssade mot Kosovo och förlorade mot Estland.

Ingen alls. KANSKEÄRDE­T så att sisu inte beskriver lagprestat­ioner lika väl som det beskriver fem mils ihärdig mjölksyrep­låga på skidor, kanske borde finsk idrott få en ny profil.

I VM fick vi ju stundvis se en blixtrande gladhockey­offensiv bjuda på blåvita målfyrverk­erier.

I fotbollsvä­rlden har ett antal länder patenterat publikfria­nde spel: Brasilien har sin sambafotbo­ll och joga bonito, Holland har totalfotbo­llen à la Cruyff.

Är Finland på vägg att bli sambahocke­ynss land?

De glada gossar-arna från norr somm spelar mer för att det är roligt än för att vinna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland