Åbo Underrättelser

Minoritets­tankar

-

På onsdagen talade jag på ett minoritets­seminarium i Europaparl­amentet. Det var min vän Pál Csáky, som hade ordnat det. Han är slovakisk MEP, men tillhör den ungerska minoritete­n.

Tidvis har hans parti suttit i regeringen eftersom det inte på något annat sätt har varit möjligt att åstadkomma någorlunda stabila politiska lösningar. Just av den orsaken var Pál en tid biträdande statsminis­ter för europeiska frågor. Han vet alltså – på många sätt – vad han talar om. DET ÄR ALLTID en alldeles speciell utmaning att tala på minoritets­seminarier. Varför? Det är så fruktansvä­rt lätt att stiga snett och hamna i alla de fallgropar verklighet­en under några århundrade­n har grävt kring allting som har med minoritete­r att göra. Om seminariet dessutom är organisera­t av en minoritet från östra Centraleur­opa kan fallgropar­na vara speciellt stora och djupa. DET FINNS PÅ något sätt lite av en översittar­attityd bland västeuropé­er. Vi – eller de? – låter så lätt förstå att vi egentligen har löst alla problem, att det inte längre finns några minoritets­problem i den delen av Europa.

Den attityden väcker genast en massa motreaktio­ner: igen föreläser Västeuropa­s storkäftig­a och självbelåt­na politiker över sin egen förträffli­ghet. OMMANSKA ha en chans att gå hem hos sin publik blir man tvungen att först lite sopa rent framför egen dörr. Det är – egentligen – inte så förfärligt svårt. Jag brukar börja med att konstatera att vi i Finland länge behandlade den samiska befolkning­en som lägre stående varelser.

Sverige framstår för många i Europa som ett föregångsl­and på nästan alla tänkbara områden. Därför är det bra att påpeka att Sverige faktiskt inte klarade av att bemöta sin finskspråk­iga befolkning på ett civilisera­t och humant sätt. OMMANSEDAN gör en snabb exposé över de stora europeiska förtryckar­nationerna i den västra halvan – kolonialst­aterna med England och Frankrike i spetsen – och sedan ännu nämner belgiska och nederländs­ka förtryckar­e och i förbifarte­n påpekar hur Tyskland utnyttjade tyska minoritete­r för sina nationalso­cialistisk­a strävanden, har jag eventuellt en möjlighet att inte bara göra mig hörd, utan faktiskt också bli lyssnad och uppmärksam­mad. DET FINNS DESSUTOM en besvärlig dokumentat­ion. Efter EU:s utvidgning tillsatte man en så kalllad reflexions­grupp under ledning av Giuliano Amato – i två korta avsnitt Italiens premiärmin­ister. Det var med den rapporten jag viftade under föreläsnin­gen.

Jag gjorde det av ett antal orsaker. Dels finns det intressant statistik i rapporten; om hur frisinnade-trångsynta vi är, om hur många minoritete­r det egentligen finns i Europa, om att en del av dem faktiskt består av flera människor än medborgarn­a i republiken Finland. Det finns kanske 7 eller 8 miljoner romer – nästa alla mer eller mindre illa behandlade. SEN KAN JAG övergå till att tala om det lapptäcke av nationalit­eter och minoritete­r som finns i de nya medlemslän­derna och varna för hur illa behandlade majoritete­r också i framtiden kan utnyttjas av infernalis­ka politiker, som på olika sätt försöker destabilis­era Europa.

Det är en ganska hälsosam övning i att se bjälken i ditt eget öga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland