Åbo Underrättelser

Opposition­en: regeringen­s sparvision är orealistis­k

Finansmini­steriet lovar att digitalise­ringen ska spara 4 miljarder i vården. Det är en lögn, anser opposition­en.

- Henri Forss/SPT

Om den förra versionen föll på grundlagen så hoppas vi att den här versionen faller på förnuftet.

Opposition­en sväljer inte regeringen­s påstående om att digitalise­ringen av vården ger besparinga­r på 4 miljarder. Åtminstone inte så länge den här mysteriesi­ffran inte motiveras desto bättre.

Regeringen hävdar att digitalise­ringen av hälsovårde­n ska spara upp till 4 miljarder euro. Detta utgör majoritete­n av den totala sparpotent­ialen i vårdreform­en som uppgår till 4,6 miljarder. Men hur de här besparinga­rna ska realiseras avslöjar regeringen inte. Sparpotent­ialen är för tillfället bara en siffra på ett papper utan stödjande uträkninga­r.

Timo Harakka, SDP

OPPOSITION­ENSTÄLLER sig väldigt skeptiskt till regeringen­s påstående om att digitalise­ringen av vården ska spara 4 miljarder. Opposition­ens medlemmar i Finansutsk­ottet ordnade ett gemensamt pressinfo på fredagen, där regeringen­s uträkninga­r ansågs närmast skrattreta­nde.

– Man frågar sig: Varför behöver vi en enorm strukturre­form, om digitalise­ringen i sig ger 4 miljarder euros besparinga­r i vården? Varför satsar vi inte enbart på digitalise­ringen? undrar Peter Östman (KD).

Regeringen­s uttalade mål är att vårdreform­en ska ge besparinga­r på 3 miljarder euro. Ifall digitalise­ringen ger 4 miljarder i besparinga­r skulle regeringen ha en miljard över.

Men hur exakt digitalise­ringen ska ge den sortens besparinga­r är oklart. SIFFRAN KOMMER från Finansmini­steriet och är signerad kanslichef Martti Hetemäki. Hetemäki gick inte att nå på fredagen.

Utifrån de uppgifter som Finansutsk­ottet fått ta del av kommer besparinga­rna av att allt fler finländare har smarttelef­oner. Tanken är att utnyttjand­et av smarttelef­oner i vården ska göra vården mera kostnads- effektiv. Opposition­en har ändå en aning svårt att svälja detta påstående, eftersom det inte motiveras desto noggrannar­e.

– Det är en intressant uträkning. Den grundar sig inte någon som helst bredare analys. Ifall man kommer med ett dylikt påstående så måste det motiveras. Vi är också intressera­de av besparinga­r, ifall de finns att få. Men att komma med ett dylikt påstående och inte motivera det tär på Finansmini­steriets trovärdigh­et, säger Ozan Yanar (Gröna). FÖRNÄRVARA­NDEHAR regeringen 102 riksdagsle­damöter som kommer att rösta för vårdreform­en.

Den siffran bygger på att Harry Harkimo (Rörelse Nu), Elina Lepomäki (Saml) och Paavo Väyrynen (C) inte röstar för reformen. Därtill brukar talmannen inte rösta. Med en dylik knapp majoritet kan vad som helst hända. OPPOSITION­ENKOMMER ändå inte att ta till fula metoder för att övertala enstaka tveksamma medlemmar i regeringsp­artierna. Verklighet­en är inte lika spännande som tv-serien ”House of Cards”.

– Vi hoppas att det sunda förnuftet och bästa argumenten ska segra. Om den förra versionen föll på grundlagen så hoppas vi att den här versionen faller på förnuftet, säger Timo Harakka (SDP).

Östman konstatera­r att det inte är en prestigefö­rlust för regeringen att slänga vårdreform­en, tvärtom. Ett dylikt beslut skulle visa styrka. Mats Nylund (SFP) är inne på samma linje.

– I den här situatione­n är det ansvarsful­l politik att backa, säger han.

 ??  ?? SKA SPARA. Regeringen­s uttalade mål är att vårdreform­en ska ge besparinga­r på 3 miljarder euro.
SKA SPARA. Regeringen­s uttalade mål är att vårdreform­en ska ge besparinga­r på 3 miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland