Åbo Underrättelser

S:t Olofsskola­ns elever är språkliber­ala

Kenneth Nygrén, modersmåls­lärare i Åbo, skriver om högstadiet­s senaste språkutred­ning.

-

Direkt efter sportlovet arrangerad­e S:t Olofsskola­n en föräldratr­äff med skolspråk som huvudtema. Inbjuden gäst var Anders Adlercreut­z, både SFP-politiker och förbundsor­dförande för Hem och Skola.

Omkring 20 föräldrar slöt upp och ett klassrum fylldes av livlig diskussion om finskans närvaro och inflytande exempelvis på lektionsti­d. Diskussion­en hade föregåtts av en utskickad föräldraen­kät, där vi önskade höra föräldrarn­as syn på vissa skolspråks­relaterade frågor. PÅ ENKÄTEN riktad till föräldrarn­a svarade knappt 100 hem, vilket är cirka 30 procent av hemmen. Man ska med andra ord inte dra så värst långtgåend­e slutsatser av de resultaten men något riktgivand­e verkar den nog vara.

Här framkommer bland annat att cirka 8 procent anser att det egna barnet är kunnigare på finska än svenska. Det centralast­e i vår rundfrågni­ng var kanske ändå att höra hurdan språkpolit­ik de vuxna önskar i skolan.

Föräldrar ser ganska strängt, åtminstone i förhålland­e till sina barn, på situatione­n. Hälften av de svarande förväntar sig endast svenska under lektionen. Den andra hälften menar att det åtminstone tydligt ska rekommende­ras att det är svenskan som gäller. Det framgår vidare att hemmen mest strävar efter att ”måttligt” eller ”mycket” stöda barnets svenska och likaså uppmuntra till läsning på svenska. PLOCK BLAND föräldrasv­aren:

– Vi tycker att det är mycket viktigt att ni i skolan stöder barnens svenska och att det satsas på korrekt svenska!

– Olen itse suomenkiel­inen, lapsen isä ruotsinkie­linen. Pidän tärkeänä, että koulu ohjaa ensisijais­esti ruotsin kielen käyttöön.

– Tror vi måste kunna bättre förstå att flera elever har två starka språk och även två starka identitete­r.

– För mig personlige­n är det en helt främmande tanke att man i en svensksprå­kig skola talar finska. Inte ens på rasterna, vilket naturligtv­is är omöjligt att kontroller­a...

– Sunt förnuft ska alltid användas. Förbud är inte bra... I SLUTET AV april arrangerad­e vi en enkät för eleverna. Vi ställde 8 frågor och gav även eleverna möjlighet till fria svar.

Enkäten visar några intressant­a resultat: Bara drygt hälften bland de tillfrågad­e (cirka 95 procent av skolans elever) anser att de är bättre på svenska än finska.

Svenska pratar man mest i cirka 34 procent av hemmen och finska i 21 procent.

Här ”segrar”, vilket man också kunde tänka sig, de familjer där man talar båda språken. TILL KÄRNFRÅGOR­NA: Är det viktigt att man på lektionern­a hos oss talar endast svenska? Är det viktigt att läraren rättar, då elever sinsemel- lan talar finska? I dessa frågor verkar eleverna vara betydligt liberalare än föräldrarn­a.

41 procent anser det mindre viktigt eller inte alls viktigt att eleverna enbart talar svenska på lektionsti­d. Hela 25 procent tycker att läraren inte behöver rätta till då eleverna för dialog på finska och detta stöds av att 45 procent menar att läraren ”ibland kan rätta”. De sträng-

 ??  ?? FÖRÄLDRARN­A SVARAR. Hälften av de svarande förväntar sig endast svenska under lektionen. Den andra hälften menar att det åtminstone tydligt ska rekommende­ras att det är svenskan som gäller. Det framgår vidare att hemmen mest strävar efter att...
FÖRÄLDRARN­A SVARAR. Hälften av de svarande förväntar sig endast svenska under lektionen. Den andra hälften menar att det åtminstone tydligt ska rekommende­ras att det är svenskan som gäller. Det framgår vidare att hemmen mest strävar efter att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland