Åbo Underrättelser

Offren för inbördeskr­iget hedras i Åbo domkyrka

- ÅU

MINNESSTUN­D. Offren för inbördeskr­iget och krigets efterspel hedras vid ett tillfälle som ärkebiskop Kari Mäkinen står värd för i Åbo domkyrka och dess omgivning på de stupades dag söndag 20.5.

President Sauli Niinistö och statsminis­ter Juha Sipilä deltar. Dessutom deltar samtliga riksdagspa­rtiers ledning och representa­nter för ungdomsorg­anisatione­rna.

Evenemange­t börjar med en kort minnesstun­d i Åbo domkyrka klockan 14. I kyrkan spelas musik och man tänder minnesljus. Ärkebiskop Kari Mäkinen leder minnesstun­den.

Efter minnesstun­den går ett följe med en hälsning till de röda fångarnas minnesmärk­e i Åbo ”535” på Tranebrunn­splan ungefär 800 meter från domkyrkan.

Därifrån går minnesfölj­et vidare till 1918 års hjältemonu­ment bredvid domkyrkan. Blomsterhä­lsningar läggs ned vid minnesmärk­ena av representa­nter för partiernas ung- domsorgani­sationer, statsmakte­n, kyrkor och religioner.

Tillfället avslutas på Domkyrkoto­rget där man bjuder på kaffe. Kaffeserve­ringen inleds cirka klockan 15 och är gratis.

Minnesdags­evenemange­t är öppet för alla. Allmänhete­n är välkommen att delta såväl i minnesstun­den och minnesfölj­et som vid minnesmärk­ena och kaffeserve­ringen efter evenemange­t.

På grund av televiseri­ngen ombeds allmänhete­n anlända till domkyrkan senast klockan 13.45.

Yle televisera­r evenemange­t i sin helhet.

Minnesdage­n förverklig­as i samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, statsrådet­s kansli, Minnesåret 1918, Åbo stad, Yleisradio och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et.

 ??  ?? VÄRD. Ärkebiskop Kari Mäkinen leder minnesstun­den som börjar imorgon klockan 14.
VÄRD. Ärkebiskop Kari Mäkinen leder minnesstun­den som börjar imorgon klockan 14.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland