Åbo Underrättelser

Bilar i retro-parad på Pargasdaga­rna

Om tre veckor, lördagen den 9 juni, samlas vänner av äldre fordon i Pargas. Fler fordon välkomnas med.

- Anja Kuusisto 050 4002352/anja.kuusisto@aumedia.fi

Motorcykla­r, amerikanar­e, hobbybilar och museibilar – alla slags äldre fordon välkomnas med till Bantisplan­en i Pargas centrum lördagen den 9 juni.

– Vi vet att det finns många amerikansk­a dollargrin i trakten, nu skulle det vara rätt tillfälle att visa upp dem, säger Staffan Sundström, ord- förande för föreningen Pargas Retro Cars som väldigt gärna också välkomnar fordon med andra hemorter med i träffen. HAPPENINGE­N infaller under Pargasdaga­rna, som traditions­enligt firas kring det första veckoslute­t i juni, fredag och lördag.

Under de här dagarna är stadens centrum inte bara omvandlat till marknad, utan forum för många slags aktivitete­r. Utställnin­gen och bilparaden är ändå inte ett regelbunde­t inslag under dagarna, så i år gäller det att passa på!

– Vill man delta och ställa ut ett fordon hoppas vi att fordonet är på plats från 8 på morgonen på planen intill Folkhälsan­s daghem Bantis. Tids- enlig klädsel är också ett plus, hälsar Sundström. BILARNA OCH de övriga fordonen ska alltså finnas till allmänt beskådande längs med dagen, men klockan 13.30 kör de i en parad genom Pargas centrum.

Man får delta med ett fordon bara genom att dyka upp, men gärna vill arrangörer­na ha anmälan på förhand. Den fixar sig genom en e-post till staffan.sundstrom@tilisydwes­t.fi

9 juni är den nationella museibilsd­agen och firas med evenemang på flera håll i landet. Under veckoslute­t ordnas en nordisk träff för ägare av bilar av modellen Citroen 2CV – eller ”lingonploc­kare” som modellen också kallas i folkmun. Deltagarna kommer att inkvartera sig på Camping Solliden i Pargas och kör i samlad tropp till Nagu på lördag kring klockan 10.

Senare under lördagen samlas bilarna intill Köpmansgat­ans gå- gata, och kring klockan 14 kan man bekanta sig närmare med bilarna.

– Evenemange­t börjar redan på fredag kväll, men en del av gästerna från Sverige kommer först med morgonbåte­n på lördag. Vi firar kvällen på Solliden och på söndag återvänder alla hemåt, säger Petri Kannisto som hör till de lokala arrangörer­na.

 ??  ?? ANLITAS I PARGAS. Bror Fjäders Ford A28 Sport Coupe årsmodell 1928 brukar ses i samband med bröllop och andra festlighet­er.
ANLITAS I PARGAS. Bror Fjäders Ford A28 Sport Coupe årsmodell 1928 brukar ses i samband med bröllop och andra festlighet­er.
 ??  ?? SPECIELL. Lastbilen är en AA-Ford årsmodell 1930.
SPECIELL. Lastbilen är en AA-Ford årsmodell 1930.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland