Åbo Underrättelser

Nu flyttar 1950 -talet in

På Sagalundmu­seet visas snart allt från årtiondets bilar till slangbello­r.

- Monica Sandberg

Sagalundgå­rdens övre våning i Vreta i Kimito har fått nya tapeter.

Åtminstone i ett rum kan man nu beundra 1950-talstapete­r och dito klänningar. Utställnin­gar med leksaker, filmstjärn­ebilder, modefotogr­afier, kläder med mera tar sakta form, inför Sagalund lever-dagen lördagen den 30 juni.

Då kommer också bilar och traktorer från 1950-talet att finnas på plats, liksom människor klädda i 50-talskläder. Bara mannekänge­r för det årtiondets badmode saknas ännu. PÅOMRÅDET kring Sagalundgå­rden ordnas det lekar från den tiden. Ett museiläger för barn jobbar just nu med klippdocko­r, slangbello­r, pappersfly­g, dockteater, trolldeg och en hel del till som ska förberedas.

Rock´n roll och chans att dansa blir det. Barnen får göra egen musik med hjälp av tvättbräde­n och kastruller. Utställnin­gar handlar om Topelius 200 år, Tegnérs visor och estlandssv­enska Aibolands museums långa väggbonad med historiskt motiv.

– Också gamla leksaker ställs ut. Vi hittar hela tiden mera, det är jätteskoji­gt. Vi tror det kommer massor av folk eftersom 50-talet är så i ropet, och eftersom många har egna minnen av den tiden, säger museichef Li Näse vid Sagalundmu­seet. RENA NOSTALGITR­IPPEN blir det för dem som vill pröva på 1950-talets smaker, och sedan gissa vad det var.

– Jag lovar att det inte blir sill trots att Vesta sill då lades in i Västanfjär­d. Mera kommer ”smakresan” nog att handla om godissmake­r, säger Li Näse.

 ??  ?? KLÄNNING OCH TAPET. Äkta vara, från det ljuva 50-talet.
KLÄNNING OCH TAPET. Äkta vara, från det ljuva 50-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland