Åbo Underrättelser

Brandriske­n ännuhög

I vissa delar av Sverige råder totalförbu­d mot grillning på grund av den stora brandfaran. I Finland diskuteras bland annat riskerna med skogsarbet­e i torkan men förbud införs inte.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

I vissa delar av Sverige är grillning totalförbj­udet. Skogsarbet­e medför också risker, men begränsas inte här.

I Pyhäranta har en förundersö­kning påbörjats med brottsrubr­iceringen vållande av allmän fara. Branden misstänks ha fått sin början av gnistor som uppstått i samband med skogsarbet­e som utfördes i området.

– Inga direkta restriktio­ner för skogsavver­kning har utfärdats men såklart uppmanas alla som utför skogsarbet­e nu då det är så otroligt torrt att vara ytterst försiktiga, uppger Sirke Kajala från Skogscentr­alen.

Hon säger att arbeten som till exempel markberedn­ing där gnistor väldigt lätt kan uppstå, helst ska undvikas. RÄDDNINGSÖ­VERINSPEKT­ÖR Rami Ruuska vid inrikesmin­isteriets räddningsa­vdelning är inne på samma spår.

– Vi diskuterad­e möjlighete­n om att införa restriktio­ner för skogsarbet­e men kom fram till att vi inte kan förbjuda det. Företagare bör ändå vara medvetna om det är deras ansvar att se till att inga gnistor som kan leda till skogsbränd­er uppstår. JARIPETRI KINNUNEN, brandinspe­ktör på Egentliga Finlands räddningsv­erk, påpekar också att skogsbrand­svarningen fortsättni­ngsvis är i kraft och att man därmed inte får göra upp öppna eldar.

– I ordentliga eldstäder där elden inte är i direkt kontakt med marken kan man ännu göra upp eld, men då bör man vara ytterst försiktig och ta gnistor i beaktande, speciellt vid blåsigt väder. HENRIK JANSSON på Forststyre­lsen uppger att de på grund av torkan tilllämpar en strikt linje gällande uppgörande av eld.

– I nationalpa­rkerna har vi helt för- bjudit uppgörande av eld i alla eldplatser utan skorsten. Vi vill inte ta några risker nu då det är kruttorrt i terrängen.

I vissa delar av Sverige har all typ av grillning, också hemma i trädgården, förbjudits på grund av torkan. Ruuska påpekar ändå att grillförbu­d hemma på gården inte kommer att införas i Finland.

 ??  ?? BRANDFARA. På grund av torkan uppmanas extrem försiktigh­et då man grillar eller utför skogsarbet­e.
BRANDFARA. På grund av torkan uppmanas extrem försiktigh­et då man grillar eller utför skogsarbet­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland