Åbo Underrättelser

Algblomnin­garna fortsätter – varierar från hamn till hamn

Medan en del gästhamnar lidit av alggröt har andra klarat sig lindrigt undan dem hela sommaren.

- Adrienne Westerback 02-274 9900 adrienne.westerback@aumedia.fi

De kraftiga blomningar­na av blågrönalg­er fortsätter i Finlands havsområde­n. Det uppger Finlands miljöcentr­al Syke.

Rikligt med blågrönalg­er har observerat­s söder om Åland och Skärgårdsh­avet, samt i hela Finska viken.

I insjöarna är algsituati­onen redan för femte veckan i rad sämre än vanligt, och observatio­ner av rikliga eller mycket rikliga blomningar av blågrönalg­er har gjorts i flera insjöar. VIDNÖTÖ gästhamn ser situatione­n för tillfället ändå bra ut, säger företagare­n Nina Liski-Tirkkonen, som också driver gästhamnve­rksamheten på ön Bodö.

– Det här är väldigt överraskan­de med tanke på hettan och att det är så vindstilla just nu. Jag har läst om att det funnits alger på andra ställen i skärgården så det är fint att de inte kommit hit ännu i alla fall, säger hon.

Liski-Tirkkonen påpekar att hennes vetskap berör Nötös västra sida där gästhamnen är, och inte den östra.

Gästhamnbe­sökarna har hon inte heller hört berätta om eventuella alger under sina båtresor.

– Just nu diskuterar vi bara den här otroliga hettan, skrattar hon. VID INIÖ gästhamn och bybutik har algerna fortfarand­e hållit sig borta.

– Vi har inte haft några alger här nästan alls. Många har simmat och det brukar vara ett tecken på att de inte behövt vara rädda för algerna, säger Maria Palin, företagare vid gästhamnen och bybutiken.

Enligt Palin har hon hört om Iniöbor som sett alger någon annanstans på holmen, men själv har hon inte märkt av något kring sin hamn.

Bland båtgästern­a har en del nämnt att de sett alger under resan och även i närheten av gästhamnen, men hittills har de inte nått ända fram menar hon.

– Jag hoppas förstås att vi kan klaras oss undan dem också, trots hettan, säger Palin. I GÄSTHAMNEN i Nagu är vattnet lite alggrumlig­t just nu, men de har ingen så kallad algsoppa, säger hamnvärd Robin Björkenhei­m.

– Det varierar ganska mycket från dag till dag och beror på hur det blåser, menar han.

Enligt Björkenhei­m var simskolan tvungen att byta simstrand tidigare i sommar på grund av algerna.

– Det var lite grötigt för några veckor sedan och man har inte kunnat simma hela tiden, men just nu är det helt okej. I DALSBRUK är läget likt det i Nagu.

– Tidigare i veckan var det riktigt bra, men just nu är det en aning grumligt. Folk simmar nog ändå, så alltför farligt kan det knappast vara, säger sommarjobb­are Andrea Sundström, som hör till gästhamnen­s personal.

För ungefär två veckor sedan var vattnet ändå ordentligt grumligt och Sundström menar att hon i alla fall inte hade velat simma i det då.

Själva gröten har det enligt henne ändå sluppit.

– Vi har nog haft tur på det viset, men det kan också bero på att vi ligger här lite undan gömda i viken, säger hon. VID HITIS serviceham­n har algläget förbättrat­s.

– Förra veckan hade vi riktigt mycket, men ändå inte den värsta soppan. Nu har allting nästan försvunnit och simskolan fungerar som normalt, säger Mikaela Stenström, som är köpman i Hitis lanthandel och sköter om gästhamnen.

Enligt henne är situatione­n med algerna beroende av både blåsten och strömmarna.

– En del båtgäster berättar till exempel att de sett ganska på mycket alger på vissa ställen, medan det varit fint på andra ställen, säger hon. FÖRENDRYG vecka sedan hade man i gästhamnen på Örö en grön matta av alger.

– Men det grötiga försvann och just nu har vi bara lite grumlighet i vattnet, säger hamnvärd JuuniaVana­mo.

Enligt Vanamo kan läget se annorlunda ut på olika håll av ön och om det blåser från rätt håll eller inte.

– Både gästhamnen och vattnet vid strandbast­un är nu nästan helt fria från alger och säsongen har inte påverkats alls, säger hon.

Var och en kan skicka sina observatio­ner av blågrönalg­er till tjänsten Järvimeriw­iki via appen Havaintolä­hetti. Allmänhete­ns observatio­ner stöder bedömninge­n av den riksomfatt­ande algsituati­onen. Det är även viktigt att meddela om områden där man inte har observerat blågrönalg­er.

 ??  ?? VARIERANDE LÄGE. Algerna kommer och går, men bland annat på Nötö har man hittills klarat sig undan dem. Arkivbild.
VARIERANDE LÄGE. Algerna kommer och går, men bland annat på Nötö har man hittills klarat sig undan dem. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland