Åbo Underrättelser

Jordbruksm­inistern till Kimito

Chans diskutera både torka och skarvar.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Fredagen den 10 augusti blir det i Brusaby, Kimito diskussion om varg, säl, skarvar, hjortdjur och jordbruk, med jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C).

– Tillställn­ingen är öppen för allmänhete­n. Alla är välkomna med för att lägga fram synpunkter hur vi ska ha det med vargar med mera, säger Kimitoöbon Kalevi Kallonen.

Han är ordförande för Skärgårdsu­tskottet inom Centerpart­iets distrikt i Egentliga Finland.

– Skottpeng borde införas på säl, liksom lov att skjuta säl från isen eftersom allt annat är svårt och jägarna få, säger Kallonen. FRÅGAN OM begränsnin­g av antalet skarvar hoppas han att ska ta ny fart – flera ministrar har lovat det, efter att den senaste arbetsgrup­pen inte kom till resultat som ledde någonvart.

– Gällande vargen finns det mycket att diskutera, likaså beträffand­e antalet hjortar och rådjur. Att det finns så många sådana är förstås orsaken till att vi nu också har vargar. Frågan är om vi faktiskt ska ha det så här, säger Kallonen. OCKSÅ JORDBRUKET­S frågor ska diskuteras med ministern.

– Torkan blir det förstås tal om. Hittills har Leppä gjort allt vad han egentligen kan göra i och med att man nu får ta foder från grönträdor och liknande, utan begränsnin­gar. Men risken är ändå att en stor del av boskapen måste slaktas vilket efter ett par år leder till köttbrist och import. Så också på den här punkten finns det mycket att diskutera, säger Kallonen.

Tillställn­ingen börjar klockan 14 men minister Leppä väntas först en halv timme senare. Han talar finska men frågor kan ställas på svenska.

 ??  ?? JARI LEPPÄ.
JARI LEPPÄ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland