Åbo Underrättelser

Nokias aktie faller efter svagt resultat

- Erik Sandström/SPT

EKONOMI. Teknologib­olaget Nokias delårsresu­ltat var en besvikelse för marknaden. Bolaget lägger nu sitt hopp till 5gnätet.Företagets vd Rajeev Suri säger att 5g-nätet kommer att lanseras kommersiel­lt inom ett år. Det ska få Nokias vinst att öka. Vinsten sjönk nämligen klart jämfört med i fjol.

Nokia måste förbättra sitt resultat avsevärt under andra halvan av året för att uppnå sina förväntnin­gar, skriver Inderes analytiker Mikael Rautanen. Rautanen tror att Nokia måste resultatva­rna om företaget inte får ordning på affärerna. Under årets första hälft gjorde bolaget en vinst exklusive extraordin­ära kostnader på 334 miljoner euro, mot 574 under samma tid i fjol. Analytiker hade i medeltal räknat med ett resultat på 373 miljoner euro, skriver Arvopaperi.

Vid lunchtid har bolagets aktie fallit med 7,4 procent på Helsingfor­sbörsen. Nokia ändrar inte sina förväntnin­gar för resten av året. Bolagets försäljnin­g uppgick under kvartalet till 5318 miljoner euro, vilket kan jämföras med 5629 miljoner euro ett år tidigare. SPT-TT På torsdagsmo­rgonen skrev Yle att myten om Finlands dystra självmords­statistik inte stämmer, eftersom Finland ligger ganska nära EUmedeltal­et.

Enligt chefen för Centret för förebyggan­de av självmord Marena Kukkonen är Finland inte värst i Europa, men självmorde­n bland unga är ändå speciellt oroande.

– Vi är på väg mot ett bättre håll och antalet självmord har nästan halverats sedan 90-talet, men när det gäller självmord bland unga så syns ingen positiv utveckling. Självmorde­n har framför allt minskat bland medelålder­s män, säger Kukkonen. KUKKONENSÄ­GER att den positiva utveckling­en kan bero på att kunskapen kring självmord har ökat och att vården har blivit bättre. Självmord är ändå fortfarand­e vanligare i Finland än i de andra nordiska länderna

– Vi gör fortfarand­e mindre för att förebygga självmord än vad de an- dra nordiska länderna gör.

Enligt Kukkonen dör det fortfarand­e tre gånger fler genom självmord än det dör i trafiken. År 2016 beviljade staten 300 000 euro för att förbereda ett program för att förebygga självmord, men Kukkonen vet inte vad som hände med programmet.

– Det finns program för att förebygga självmord i 28 länder, men ännu inte i Finland. DET SKULLE behövas mer kunskap om självmord bland vårdperson­al för att kunna identifier­a riskerna i tid och Kukkonen säger att det också måste bli enklare att snabbt få hjälp.

– Situatione­rna kan förändras väldigt snabbt och då ska man inte behöva köa för att få stöd.

Att begränsa tillgången till vapen kan också vara en effektiv förebyggan­de metod.

– I Indien har de fått positiva resultat efter att de började låsa in insektsgif­ter till natten och i Finland finns till exempel väldigt mycket jaktvapen som borde förvaras säkrare.

Kukkonen lyfter också fram vikten av stöd till anhöriga, eftersom flera närstående kan bli traumatise­rade på grund av självmord eller självmords­försök. ENLIGT KUKKONEN kan också andra än vårdperson­al hjälpa personer som har självdestr­uktiva tankar.

– Vem som helst kan försöka diskutera saken om de oroar sig för någon. Redan att tala om saken kan hjälpa, också om man kanske inte kan lösa allting så upplever personen att den inte är ensam, säger Kukkonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland