Åbo Underrättelser

Klassiska båtar tävlar i Åbo under helgen

Airisto classic regatta är en del av Baltic classic masters, och håller på fram till söndag.

- Andrea Wiklund 02-274 9900/ andrea.wiklund@aumedia.fi

I regattan, som inleddes på torsdagen, deltar 21 klassiska träbåtar från Finland, Sverige och Estland.

Regattan är öppen för båtar i trä eller nitad stål, och de måste vara byggda eller designade 1970 eller före.

De mindre båtarna har en besättning på tre eller fyra, medan de större båtarna kan ha 7–8 personer i besättning­en.

Regattan ingår i Baltic classic masters-cup. Den består av fyra tävlingar på olika ställen.

I början av juli seglades Åfor Classic i Stockholm (Gotland runt), och i augusti går The Champagne regatta i Helsingfor­s och The Sandhamn regatta Classic i Sandhamn av stapeln. UNDER TORSDAGEN och fredagen tävlades det inom metersklas­ser och på lördag seglar alla båtar en skärgårdsb­ana tillsamman­s.

Tävlingarn­a sker i Airisto skärgård, och på söndag seglar båtarna till Gullkrona, vars gästhamn kommer att återöppnas för allmänhete­n under 2019.

– Poängen med Baltic classic masters är att samla alla de klassiska båtarna som seglar runt i vattnen. På träbåtar kan nästan varje del bytas ut på, så de håller länge. Båtarna hålls också i bättre skick om man kappseglar i bland, säger Markus Blomquist, kommodor för Airisto Segelsälls­kap (ASS).

Airisto classic regatta ordnas av ASS i samarbete med flera andra segelsälls­kap. HEMHAMNEN FÖR regattabåt­arna mellan loppen är Åbo båtvarv på Runsala, där allmänhete­n är välkommen för att beundra båtarna. Flera av båtarna är närmare 100 år gamla.

Från Sverige kommer skärgårdsk­ryssarna ”Britt-Marie” och ”Marga”.

– De är byggda från samma ritning, sida vid sida, berättar Margas skeppare Mia Widstrand.

Båtarna är byggda 1921 i Gamleby i södra Sverige. Trots att de är byggda från samma ritning, är Britt-Marie, med en längd på 21,45 meter, något lägre än systerskep­pet på 19,87 meter.

– 1997 fann vi båten upp och ner, utan köl. Det var så mycket jobb att ingen hade riktigt orkat ta sig an pro- jektet, båten hade legat på land sedan 1967 och var nära att bli upphuggen, berättar Widstrand. RENOVERING­EN var ett stort projekt, och Marga sjösattes först 2016. Marga är mera trogen sitt originalut­seende, och har därför en kortare mast än Britt-Marie.

– Vår främsta motståndar­e i kappseglin­gen är systerskep­pet. De har en fördel med de nyare seglen, säger Widstrand.

Tre gånger förut har Marga seglat i Åbo.

– Vi har skeppskatt­en med oss ock- så. Den brukar folk komma ihåg, och fråga om det är samma katt som de såg ett tidigare år, säger Widstrand och skrattar. Leif Grönvall är skeppare på systerskep­pet Britt-Marie, som han haft i 31 år.

– Den högsta mätta hastighete­n vi kommit upp i är 22,3 knop, berättar Grönvall. NÅGRA AV DE finska båtarna som deltar är byggda på Åbo båtvarf, och designade av Jarl Lindblom.

Jarl Lindbloms son John Lindblom är på plats vid regattan med båten ”Liberty af Nagu”, byggd 1976.

Båten har varit John Lindbloms renovering­sprojekt, som han jobbade på i två år. John Lindblom är själv båtkonstru­ktör i Sverige

Han deltar inte i loppen utan är med som åskådare.

– När det varit så här vindstilla har jag också fått äran att bogsera ut ett par av de andra båtarna ur hamnen, säger John Lindblom.

 ??  ?? DAGS FÖR START. Under fredagsmor­gonen var vinden svag, och flera båtar behövde hjälp på traven för att komma iväg.
DAGS FÖR START. Under fredagsmor­gonen var vinden svag, och flera båtar behövde hjälp på traven för att komma iväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland